18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

V zavetju pisanih motivov

Šentjur, 5. 2. 2019 – Tokratno likovno razstavo v Galeriji Zgornji trg je Občina Šentjur s pomočjo Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur odprla v čast slovenskemu kulturnemu prazniku. Svoja dela je na povabilo organizatorja razstavil akademski slikar Janez Kovačič. Prav na dan smrti našega navečjega poeta Franceta Prešerna je preminul tudi skladatelj in zdravnik Josip Ipavec. “Oba sta slovenski umetnosti zarisala neprecenjivo sled,” je v pozdravu obiskovalcem povedala povezovalka progama Polonca Jazbinšek.

Zbrane obiskovalce je pozdravil predsednik DLU Rifnik Šentjur Dragan Podovac. Povedal je, da društvo letos praznuje 20-letnico delovanja, ki jo bodo obeležili v mesecu aprilu. “V teh dvajsetih letih smo izvedli ogromno likovnih razstav, se udeleževali številnih likovnih kolonij – Extempere – in zelo smo ponosni, da nam je v začetku pomagal šentjurski JSKD z Anito Koleša,” je povedal predsednik društva ter dodal, da zadnje čase več sodelujejo z Oddelkom za družbene dejavnosti na občini.

Vitraži

“Veseli nas, da gostimo akademskega slikarja, ki posega po drugačni likovni motiviki – po vitražih, kar še v galeriji nismo razstavljali,” je povedala tudi predstavnica Občine Šentjur in vodja Oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah, obiskovalcem pa zaželela lep kulturni praznik. Osrednji gost galerije slikar Janez Kovačič je na ogled postavil svoja dela, katere tematika je večinoma slovenska krajina, domačnost, žanrske prizore, motive iz narave, figuraliko, akt in še kaj. Renomirani slikar je izrazil navdušenje na “izjemno lepo” galerijo in se zahvalil za možnost, da je svoja slikarska ustvarjanja lahko pokazal šentjurskih javnosti.

Razstavljene vitraže je Kovačič sicer izdelal z namenom, da bi krasila okna ljubljanske Kavarne Union, vendar tam ni bilo zadosti posluha. Nov dom so našli v Ljubljani na Brdu v Centru Konex. “Razstavljeni vitraži so narejeni v poklon šentjurskim krajem,” je povedal slikar. Vsak vitraž namreč nosi ime enega šentjurskega kraja ali zaselka – Rifnik, Šentjur, Gradec pri Prapretnem … Za kulturno – pevsko popestritev so na razstavi poskrbeli pevci skupine Jakobčani, ki jih vodita Luka in Valentina Černe.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Zakonca Marinka in Ivo As razstavljala pri nas

Jure Godler

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Vseslovensko petje s srci

Jure Godler

Je sončno vreme prineslo konec poletja?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več