21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

ETM: Izberimo varčnejše poti

Šentjur, 21. 9. 2023 – Evropski teden mobilnosti (ETM) lahko zagotovo štejemo med tradicionalne prireditve v Občini Šentjur. V letošnjem letu se številni dogodki izvajajo pod okriljem Občine Šentjur, ki je za izvedbo tega projekta bila uspešna na javnem razpisu v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE in pridobila sredstva za izvedbo. Z leti je dan brez avtomobila pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti. Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti, ki tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra, je Varčne poti.

Varčne poti

“Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti,” je uvodoma razložila koncept Polonca Jazbinšek, moderatorka dogodkov. Dejstvo je, da slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vedno več denarja. Zato se v ETM promovira različne alternativne oblike aktivne mobilnosti – kot so hoja ali uporaba kolesa, uporaba javnega prevoza kot tudi sopotništvo.

Vse te oblike mobilnosti povzročajo manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje, saj je avtomobil najbolj potraten “uporabnik” prostora. Zbrane pa je na uvodni prireditvi nagovoril tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. “Prav je, da se poslužujemo takšnih prevozov, ki čim manj onesnažuejo tudi okolje. Naš namen je, da osveščamo občane in tudi naše najmlajše o tem, da obstajajo tudi druge možnosti mobilnosti, ne samo avtomobili,” je povedal župan. Občina sodeluje proaktivno z izgradnjo kolesarskih poti, peš poti. Zahvalil se je vsem društvom, ki sodelujejo v tem celotedenskem projektu.

Ozaveščanje se začne pri najmlajših

Čeprav se osrednji del sklopa prireditev izvaja v Šentjurju, so začetek ETM začeli v Gorici pri Slivnici, dva dni prej. V soboto so se kolesarji podali iz Nove vasi do Ramne plaže ob Slivniškem jezeru, drugi dan pa so okoli Slivniškega jezera šli kar peš. V ponedeljek so Mestni trg zasedli predvsem otroci Vrtca Šentjur in OŠ Franja Malgaja Šentjur. Lahko so se pomerili na gasilskem poligonu, po katerem se je bilo potrebno znajti po labirintu in z ročno vodno brizgalno naciljati v tarčo. Najbolj zabaven del je bilo metanje vodnih balonov in prebijanje po rovu. Zgradili so tudi protipoplavni zid in ga nato tudi stestirali. Gasilci PGD Šentjur pa so poskrbeli, da je vse potekalo organizirano in po planu. Otroke je zabavala tudi gasilska maskota – gasilec Flori, ki je prvič zabaval obiskovalce tudi na Gasilski olimpijadi v Celju lansko leto.

Možno pa si je bilo ogledati tudi razstavo otrok likovnega natečaja “Trajnostno povezani”, ki so jo organizatorji domiselno speljali po stojnicah, kjer so se cel teden predstavljala šentjurska društva in javni zavodi. V sejni sobi Občine Šentjur pa si je bilo moč ogledati tudi film z naslovom: “Otrokom v znanje! Staršem v poduk!”

Spretnostni poligon

Vsak dan pa se je začel z ogrevanjem, za katerega so poskrbeli v Centru za krepitev zdravja Šentjur. V sredo so lahko obiskovalci poslušali tudi predavanje Sožitja za starejše udeležence v prometu. Osrednje dogajanje za otroke pa je bil spretnostni in prometni kolesarski poligon. Osnovnošolci so se morali izkazati v spretnosti vožnje kolesa in tako tudi izpolniti pogoj, da so lahko kasneje pridobili tudi kolesarski izpit. Svoja vozila je razstavila tudi Policija in policistka Pika, ki sta požela veliko zanimanja. Zato so policisti komaj uspeli odgovarjati na vsa vprašanja. Učenci so lahko potežkali neprebojen jopič in si celo nadeli policijsko čelado.

Vsak dan so v Društvu starodobnikov Večno mladi Šentjur razstavili tudi nekaj starodobnih vozil in koles. Predstavniki Rdečega križa so pokazali načine oživljanja ponesrečencev. Zaposleni CKZ Šentjur so obiskovalcem merili krvni tlak, svetovali o zdravi prehrani in izvedli 6-minutni test hoje. Zadnji dan se je dogajanje preselilo na Ponikvo, kjer so trajno postavili servisno stojalo za kolo s tlačilko. Kot šentjurski otroci so se v spretnostni vožnji s kolesom pomerili tudi otroci OŠ Blaža Kocena Ponikva. Organizirali so tudi medgeneracijski pohod po učni poti znamenitih ponkovških mož.

Kako odpraviti ovire na poti

“Na poteh za kolesarje in pešce pa velikokrat opazimo tudi ovire – kot so koši za smeti ali reklamni napisi, zato so organizatorji prosili mlade, da v okviru ankete odgovorijo na vprašanja, ali takšne ovire v svojem okolju zaznajo,” je pojasnila vodja Oddelka za družbene dejavnosti in koordinatorica ETM Judita Methans Šarlah. To anketo je pomagal izvesti tudi Mladinski center Šentjur, ki deluje v RA Kozjansko. “Želimo ozavestiti mlade o trajnostni mobilnosti, saj se velikokrat po mladih zgledujejo tudi starejši,” je še dopolnila Methans Šarlahova. V lanskem letu pa je bila Občina Šentjur zelo uspešna pri organizaciji ETM. S strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je bila naša občina imenovana med tri najboljše velike občine v Sloveniji. (Jure Godler)

Sorodne novice

Evropski teden mobilnosti – Dan za kolo

Tjaša Ferlež

Po atraktivnih točkah okoli Slivniškega jezera

ViP

S kolesom ali peš je trajnostna mobilnost

Jure Godler

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

Jure Godler

Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo

Jure Godler

Vožnja s kolesi, sprehod in avto v garaži je “in”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več