16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Vabimo na medgeneracijski Retro vikend v Šentjurju

Šentjur, 27. julij 2021 – Ta vikend, med 30. julijem in 1. avgustom, Mladinski center Šentjur in Društvo Epik teater vabita na medgeneracijski Retro vikend. Ustvarjali bomo lahko na upcycling delavnicah, si izmenjavali gramofonske plošče in knjige, vinilkali, igrali družabne igre, si »sposojali« babice in dedke ter prisluhnili zgodbi dveh mladih uspešnih ustvarjalcev vsebin na Tiktoku. Vse aktivnosti bodo potekale na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom Šentjur, kjer domuje kavarna Pri kulturni pip’ci.

Zadnji julijski petek v tem letu, od 17.00 ure dalje, izmenjujemo gramofonske plošče, vinilkamo, ustvarjamo na upcycling delavnicah, zvečer pa bomo spoznali dva uspešna šentjurska Tiktokerja.

Izmenjava gramofonskih plošč

Prinesi kakšno gramofonsko ploščo, ki je ne poslušaš več in se ti na njej nabira prah, nekdo drug pa se je bo razveselil bolj, kot so se pirati razveselili skrinje, polne zlata. Vsakdo pa lahko pobrska med ploščami in si poišče svoj glasbeni zaklad.

Vinilkanje

Vinilkanje je dogodek, na katerem se predvaja glasba iz gramofonskih plošč. Ljubitelji kakovostnega zvoka prisegajo, da se glasba najbolje sliši, če jo predvajamo iz dobrih starih vinilnih plošč na gramofonu. Praskajoči zvoki, ki se prikradejo v melodije, pa pričarajo čisto posebno vzdušje, toplino, marsikomu vrnejo spomine na neke minule čase. Prinesi svojo ploščo in jo zavrti na gramofonu, če pa še nikoli nisi zavrtel plošče na gramofonu, se boš lahko naučil uporabljati to vintagetehnologijo.

Upcycling delavnica

Na upcycling delavnicah bomo iz starih predmetov, ki bi sicer pristali v smeteh, z malo domišljije ustvarili nove izdelke. Izdelovali bomo lovilce sanj, zapestnice, ogrlice, podstavke za kozarce ali posodo… Upcycling delavnica je namenjena vsem, starim od 7 let naprej. Ustvarjamo od 17.00 do 19.00 ure.

Pogovorni večer z Žigo Kukovičem in Robertom Kladnikom

Ob 20.00 uri pa je čas za zabaven pogovorni večer z mladima Šentjurčanoma. Pogovarjali se bomo z Žigo Kukovičem (Kuxala) in Robertom Kladnikom. Žiga in Robert sta gotovo ena izmed najbolj vplivnih, znanih in iskanih ustvarjalcev vsebin za družbena omrežja. Še posebej slovita na družbenem omrežju Tiktok. Zanima nas vse, od čistih začetkov do tega, kako se ustvarja dobre video vsebine, morda nam zaupata kakšno zabavno anekdoto s snemanj …

Igramo namizne družabne igre

Celo popoldne pa je čas za igranje družabnih namiznih iger. Iz bogate zbirke si sposodi tisto, ki te najbolj pritegne in k igranju povabi prijatelje, brate in sestre, starše … Igramo do teme. V soboto, 31. julija, bomo med 10.00 in 12.00 uro izmenjavali knjige in ustvarjali na delavnicah.

Izmenjava knjig

V soboto bomo izmenjavali knjige. Prinesi knjigo, na kateri se ti nabira prah in jo zamenjaj za kakšno, ki bo pritegnila tvojo pozornost. Ker knjige marsikoga zasvojijo, bo izmenjava knjig odlična za tiste, ki si ustvarjate lastno knjižnico ali izpopolnjujete kakšno posebno zbirko knjig. Izmenjava knjig je tudi odlična priložnost za pogovor o zgodbi iz kakšne knjige ali pa nasvete, katero knjigo se splača čim prej prebrati.

Upcycling delavnica

Tudi v soboto bomo ustvarjali na upcycling delavnicah. Starim in na prvi pogled neuporabnim predmetom bomo z malo domišljije in spretnosti dali novo podobo in uporabno vrednost. Upcycling delavnica je namenjena vsem, starim od 7 let naprej.

Prvi Retro vikend zaključujemo v nedeljo, 1. avgusta, od 17.00 do 19.00 ure vabimo na druženje, ustvarjanje in igranje iger.

Rent-a babi, dedi

Čas je, da povežemo starejše in mlade. Starejše vabimo, da ob pogovoru delite svoje življenjske izkušnje in dragocene življenjske zgodbe z mlajšimi. Te vse bolj zanima, kako se je živelo nekoč, s kakšnimi izzivi ste se soočali naši dedki in babice, kako ste jih premagali in kaj bi spremenili, če bi imeli to možnost, da bi se vrnili nazaj v čas.

Upcycling delavnica

V nedeljo je še zadnja priložnost za ustvarjanje na upcycling delavnicah.

Igramo namizne družabne igre

Tudi na nedeljsko popoldne pa igramo družabne namizne igre. Iz bogate zbirke si sposodi tisto, ki te najbolj pritegne in k igranju povabi prijatelje, brate, sestre, starše …

O Retro vikendu

Retro vikend poteka v okviru projekta »Korak nazaj, da gremo korak naprej«, ki ga sofinancirata Evropska komisija iz Evropskega kmetijskega sklada in Republika Slovenija v okviru Programa za razvoj podeželja. Gre za skupen projekt Mladinskega centra Šentjur, Ljudske univerze Šentjur, Epik teatra in 360peskovnik Vid Slana s. p., ki stremi k medgeneracijskemu sodelovanju, ustvarjanju in socialnemu vključevanju skozi spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa ter bolj skrbno ravnanje z okoljem, v katerem živimo.

Aktivnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.

 

Več informacij:
Mladinski center Šentjur, 03 747 18 01 ali mladi@ra-kozjansko.si

Sorodne novice

MCŠ poziva prostovoljce za solidarnostno pomoč

Jure Godler

Pogovorni večer: Kako oddati svojo nepremičnino turistom?

Jure Godler

Predstavitev mladih podjetnikov: Suzana Švent

Jure Godler

Žogica Nogica na Pravljični deželi

Jure Godler

Okrogla miza: V pinkponku odgovornosti brez epiloga

Jure Godler

Še ptički jim zavidajo

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več