21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Večno mladi otvorili sezono

Šentjur, 12. 4. 2014 – V klubu starodobnikov ”večno mladi” Šentjur so se po včerajšnjem rednem sestanku dogovorili, da danes naredijo otvoritveno vožnjo. V zgodnjem oblačnem jutru se jih je le nekaj zbralo pred železniško postajo, kjer je pod železniškim muzejem tudi njihov klubski prostor. Pot jih je vodila po trasi, kjer bodo imeli 27. aprila v okviru Šentjurjevega panoramsko vožnjo. Malo čez deveto uro so krenili iz železniške postaje proti Gorici pri Slivnici. Pot so nato nadaljevali čez Prevorje do Lesičnega oz. Kozjega, kjer je bil kratek postanek za kavico. Po okrepčilu so se vrnili nazaj v Zagorje pri Lesičnem, kjer so si ogledali Marijino romarsko pot in Lurško jamo.

Kdor pride v Zagorje, ne more mimo Lurške jame. Lurška jama leži 250 m južno od cerkve sv. Marije v Zagorju pri Lesičnem. Pod 19 m visokim spodmolom iz peščenjaka miocenske starosti (okoli 20 mio. let) je urejen manjši oltar, kjer je tudi izvir zdravilne vode. Izvir zdravilne vode je bil verjetno poznan in obiskovan že v preteklosti. Ko obiskovalec pride na njen kraj, se mu odpre veličasten pogled na naravne lepote in naravni izvir mu ponuja požirek sveže in hladne vode. Leta 2011 je bila jama v celoti obnovljena. V njej se odvijajo razni obredi in prireditve.

Od tukaj naprej, ne daleč stran, jih je na svojo veliko posest, povabil njihov član kluba Franc Mlakar, na ogled starodobnih traktorjev, ki jih ima kar lepo zbirko. Najstarejši traktor je Masse Harris iz leta 1969, ki je popolnoma obnovljen. V njegovi zbirki se nahajajo tudi Fiat, Steyr, Hanomag ter ostali. Traktorji so po večini vsi vozni in so samo za ljubiteljski hoby. Po ogledu je bila tudi prijetna pogostitev s hrano in pijačo. Manjkal ni niti glas harmonike, ki jo je z veseljem raztegnil zelo znani muzikant Jože Bohorč. Tudi sam Mlakar rad zaigra na harmoniko, prav tako njegova hčerka. Zaključek otvoritvene vožnje se je tako nadaljeval proti Šentvidu pri Planini na Planino in po regionalni cesti nazaj proti domu v Šentjur. (V. A.) 

Sorodne novice

Ljubezen do starodobništva ne usahne

Jure Godler

Umrl je Jože Bohorč, godec Kozjanskega

ViP

Srečanje starodobnih kolesarjev zaokrožili z 10 km progo

Jure Godler

S starodobniki polepšali dan starostnikom

Jure Godler

Pripravili so mini bolšjak stare avtomobilske in druge opreme

Jure Godler

Poklon ”godcu vseh godcev” v Gorici pri Slivnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več