11.5 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Vloge strokovnih sodelavcev v vzgoji in izobraževanju

Slom pri Ponikvi, 22. 11. 2019 – Slomškov simpozij vsako leto pripravijo v rojstni hiši blaženega Antona Martina Slomška. Delavci v prosveti ta dan izkoristijo, da poleg uporabnega znanja pridobijo tudi pol točke za napredovanje v službi. Letošnji Slomškov simpozij je že 11. po vrsti, vsako leto pa ga organizirajo zaposleni na Ljudski univerzi Šentjur (LUŠ). Izpostaviti moramo tudi dejstvo, da je tovrstno izobraževanje unikum šentjurske ljudske univerze. Uvodoma sta zbrane pozdravila znana slomškova lika iz njegove knjige Blaže in Nežica.

Naslov letošnjega simpozija je bil Različne vloge strokovnih sodelavcev v vzgoji in izobraževanju. Teh nalog ni malo in prav vse so izziv, s katerim se je potrebno trdno spoprijeti. “Biti učitelj ni enostavno, biti učitelj je veliko več kot samo služba. Biti učitelj je poslanstvo, za katerega moraš biti poklican,” je uvodoma povedala povezovalka dogodka Polonca Jazbinšek. Zbrane je pozdravila tudi organizatorica dogodka, vodja LUŠ Alenka Testaniere. Temo simpozija so izbrali glede na prednostna področja, ki jih določi Strokovni svet za izobraževanje. K izbiri te teme pa sta prispevala tudi predavatelja na simpoziju.

“Pred 219 leti tukaj rojeni Anton Martin Slomšek je nagovarjal tiste, ki so izobraževali mlade rodove. Vzpodbujal jih je, da so svoje delo opravljali kvalitetno in da so se z dušo in srcem trudili ob tem,” je potegnil vzporednice med učitelji nekoč in danes pokovški župnik Alojz Kačičnik. Zbrane pa je pozdravila tudi vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah. Poudarila je, da je letos občina razpisala Malgajevo leto in se letos spominjamo 100. obletnice njegove smrti.

Vloge sodelavcev v vzgoji in izobraževanju

Kot prvi je v Slomškovi hiši nastopil dr. Roman Globokar, ki je študiral teologijo v Ljubljani in Rimu, kjer je tudi doktoriral. Končal je tudi specializacijo iz bioetike na fakulteti v Rimu. Ravno etika je področje njegove specialnosti, saj je tudi član Komisije RS za medicinsko etiko in svetovalec SAZU na področju šolske vzgoje. Njegova tema predavanja je bila Vzgojni izzivi učitelja v digitalni dobi.

Po premoru je začel predavanje drugi gost, dr. Samo Repolusk. V osnovi je profesor matematike in ravnatelj Škofijske gimnazije A. M. Slomška v Mariboru. V sklopu svojega prispevka je slušateljem skušal odgovoriti na vprašanje, kje so meje spodbujanja različnih vlog strokovnih delavcev.

O možganskem fitnesu je predavala še zadnja predavateljica Slomškovega simpozija 2019 – Jasmina Lambergar, ki je končala enopredmetni študij na Teološki fakulteti. Svoje znanje pa izpopolnjuje z metodo mindfulnes. Vodi posebne programe za svojce bolnikov z demenco in izvaja preventivne programe proti demenci. Razvila je del programa Možganski fitnes. Poslušalci so na koncu oddali še evalvacijske liste, ki so dostopni v aplikaciji Katis in so pogoj za tisk potrdil o udeležbi. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Univerza za tretje življenjsko obdobje Šentjur praznuje 10 let delovanja

Jure Godler

Povezani v vseživljenjskem učenju tudi na daljavo

Jure Godler

Izmerite matematične in bralne spretnosti na LUŠ

Jure Godler

12. Slomškov simpozij: Um se odpre, če je srce očarano

Jure Godler

Uvodno srečanje s polovico New swing quarteta

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več