1.3 C
Šentjur pri Celju
18/01/2021
sentjur.net

Vrata odprl Center za krepitev zdravja

Šentjur, 25. 10. 2018 – Zdravje je vrednota, ki v sodobnem času postaja iz dneva v dan bolj pomembna. Je temelj razvoja in blagostanja posameznika in celotne družbe. Občina Šentjur je pristopila k projektu ureditve prostorov za Center za krepitev zdravja, ki sodi pod Zdravstveni dom Šentjur. Na razpisu so pridobili 183.000 evrov financiranja investicije. V ZD Šentjur so v ta namen zaposlili poleg obstoječih zaposlenih še diplomirano medicinsko sestro in diplomiranega zdravstvenika, diplomirano dietetičarko, magistrico psihologije in diplomirano kineziologinjo. Vsak izmed zaposlenih bo tako lahko ponudil široko paleto nabora vsebin iz svojega strokovnega področja, usmerjenega v področje preventive, s katerim bomo skušali ohranjati in krepiti zdravje naših občanov. Prostori se nahajo v stavbi Mestni trg 5, kjer je nekdaj prostore imel sodnik za prekrške.

Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci je poudaril, da si prizadevajo na prodročju preventive in krepitve zdravja ter vlagajo v infrastrukturo, kolesarske steze in ostale stvari,  namenjene preventivi. Zbrane je pozdravila tudi direktorica ZD Šentur Melita Tašić-Ilić, dr. med., ki je poudarila, da se je preventivna dejavnost začela že mnogo let nazaj. Pred tremi leti so bili v Sloveniji ustanovljeni trije pilotni centri za krepitev zdravja, s ciljem, da bi se takšni centri ustanovili po celotni državi. Ta program bo trajal dve leti – do 2019. “Ta Center za krepitev zdravja bo postal del našega vsakdana, da bo vključen v letno pogodbo z zavarovalnico,” je dodala direktorica ZD Šentjur in obljubila, da bodo začeli delati tudi z manjhnimi otroci v vrtcu in šolah. Investicijo je pozdravila tudi tudi mag. Vlasta Kovačič Mežek, namestnica generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno ekonomiko na Ministrstvu za zdravje. Vodja centa Nuša Leskovar pa se je zahvalila vsem, ki so pomagali, da je bila ideja centra realizirana in obljubila pestro dogajanje za vse generacije ter koristne programe za vse ciljne skupine.

Slovensno zaobljubo ambasadorstvu Programa Svit je podpisal tudi Alojz Antlej iz Škrnic v občini Dobje. Antlej je obelodanil pozitivno izkušnjo s tem programom, kjer je pri oddaji blata test bil pozitiven. S kolonoskopijo so mu v Ljubljani odstranili predrakave spremembe – polipe in s tem preprečili nadaljnji razvoj bolezni. S svojim primerom in angažmajem se bo trudil vzpodbujati tudi druge za aktivno udeležbo v Programu Svit. Za konec pa je zaigrala Komorna skupina diatonične harmonike, ki poteka v okviru pouka diatonične harmonike na Glasbeni šoli Šentjur. Učence 4., 5. in 6. razreda diatonične harominke je vodil Franci Kolar. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zdravstveni dom Šentjur do novih ambulant

Jure Godler

Oratorij 2019: Imaš moč

Jure Godler

Prejeli smo: Na otvoritvi osveščali o zdravju

Jure Godler

Krepili zdravje z lokalnimi ponudniki

Jure Godler

Prejeli smo: Mmmmm pustni krofi 

Jure Godler

Prejeli smo: Želite izgubiti težo? Prenehati kaditi? Začeti telovaditi?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več