11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Vsak trenutek je lahko nov začetek

Šentjur, 16. 5. 2014 – Teden vseživljenjskega učenja 2014 je na Ljudsko univerzo Šentjur pripeljal tudi Društvo Šola zdravja in njihovega idejnega vodjo dr. Nikolaya Grishina. Projekt Šola zdravja deluje od februarja 2006 in njihova prepoznavna znaka sta oranžna barva in telovadba vsako jutro ob 7.30 zunaj na prostem. Namen Šole zdravja je posameznikom podati osnovne napotke, kako dosegati čim boljše in zdravo življenje. Zato organizirajo poučna predavanja in praktične delavnice, ki jih izvajajo strokovnjaki z različnih področij, podpira pa jih tudi Ministrstvo za zdravje.

Po uvodu predsednice društva Zdenke Katkič je besedo prevzel dr. Nikolay Grishin, ki je polni dvorani predaval o pomembnosti preprečevanja bolezni. Ljudje se premalo gibajo, nezdravo prehranjujejo in imajo slabe življenjske navade. Šola uči, da premalo gibanja in nezdrava prehrana vodita v bolezni, nezadovoljstvo, neučinkovitost doma in na delovnem mestu. Pravilna jutranja telovadba izboljšuje človekovo telesno in psihično stanje. Telovadba 1000 gibov, ki je nastala po metodi dr. Nikolaya Grishina je primerna za vsakogar. V 30 minutah si razgibate celo telo, od dlani do podplatov. S tem se doseže maksimalna gibljivost telesa in zmanjšanje bolečin. Grishin je udeležencem na zanimiv način predstavil celotno človeško telo , delovanje organov in medsebojno povezanost različnih delov telesa. Šola zdravja ne pomeni samo 30 minut telovadbe, ampak tudi spoznavanje, druženje ter veliko smeha in dobre volje. To so lepo prikazali predstavniki šole zdravja iz Celja, ki so na koncu zapeli še svojo himno ter izrazili veliko zadovoljstvo z novim načinom življenja.

V Sloveniji deluje že skoraj 60 skupin, ki ob vodstvu prostovoljcev, telovadijo ob jutrih. Nam najbližja je tista v Celju, ki se vsako soboto in nedeljo dobiva ob 7.30 pred Osnovno šolo Lava. Vabijo vse, ne glede na starost ali fizično pripravljenost, da se jim pridružijo. (V.B in A.K.)

Sorodne novice

Plesna terapija s člani UTŽO Šentjur

Jure Godler

Naj slovensko-ukrajinsko prijateljstvo še traja

Jure Godler

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši čas

Jure Godler

Aktivna jesen na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Šentjur

Jure Godler

Tudi LUŠ izpadel z državnega razpisa. Se obeta pritožba?

ViP

Počitniški direndaj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več