3.1 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Z besedami in med njimi

Šentjur, 19. 12. 2018 – “Dajati besede na prava mesta, da zazvenijo v pravem pomenu, je edinstvena lastnost vsakega izmed nas,” je ob predstavitivi 18. Literarnega zbornika zapisala Lučka Palir Mavrič, predsednica Literarnega društva Šentjur. Uvodoma se je poigravala z vprašanjem, kako svetu povedati, da obstajamo? Ter dodala, da je razmislek o lastni angažiranosti in iskanje ustreznega samoizraza še kako potreben. “Naša življenja so bivanje med grozdi besed, ki edine znajo poimenovati predmete, misli, občutenja … ljudi, ki jih ljubimo, ljudi, ki jih preziramo … strahove in skrbi, bolečine, tudi še preden nastopijo … vse, kar poznamo, in še je tega, kar nima imena,” je razmišljala v uvodu Palir Mavričeva, ter pozvala, da lahko vse, kar ima ime, preberemo v novem zborniku, ki so ga poimenovali Z besedami in med njimi.

V nagovoru poslušalcem in avtorjev zbranih del je predsednica dodala, da je umetnost je za »tiste, ki to razumejo«, drugi se za to niti ne potrudijo, umetnik pa nekdo, ki od strani čaka, da bo nekdo spregovoril njegov jezik. Poleg zapisanih besed, ki sta jih recitirala Anita Koleša in Luka Žerjav, so za kulturni predah poskrbeli glasbeniki skupine Pocket Edition. Skupino sestavljajo Ines Ljubej – tolkala, Neža Pavlovič – kontrabas, Jure Lešnik – klarinet in Andrej Kos – harmonika. Na koncu literarnega večera so se zahvalili vsem avtorjem, ki so prispevali svoja dela, in nastopajočim. (Jure Godler, foto: Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Bil je protestni večer ….

Jure Godler

Literati o letu korone v pesmi, besedi, sliki in filmu

Jure Godler

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

#koronaintervju št. 28 – Lučka Palir, literatka in učiteljica

ViP

Ta veseli dan kulture – Do Lune in nazaj

Tjaša Ferlež

O sopotnikih in osatih

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več