17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Z zajtrkom pri -5 začeli Prešernov meni

Gorica pri Slivnici, 8. 2. 2023 – Kulturno društvo Gorica pri Slivnici že četrto leto zapored na državni praznik Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, pripravlja recital njegovih pesmi. Predlansko leto so jih razmere, o katerih nočemo več govoriti, prisilile, da sedaj že tradicionalni recital poezije izvedejo virtualno. Letos pa je goriškim kulturnikom kljub nizkim temperaturam – živo srebro termometra se je ob poldeveti zjutraj ustavilo pri -5 stopinjah celzija – uspelo, da se je na recitalu zbrala velika množica obiskovalcev. “Toliko obiskovalcev govori o tem, da jim za kulturno hrano, začevši s kulturnim zajtrkom, vse prej kot malo mar, kot za lanski svet,” je hudomušno otvorila dogodek organizatorica Nina Gradič Planko.

“Letošnja zimska kulisa nam bo danes služila za branje mokro cvetečih rožic poezije,” je v duhu začetka recitala v stilu našega največjega pesnika Franceta Prešerna začela Gradič Plankova. Kulturni praznik praznujemo že dvaintridesetič v samostojni Sloveniji in skupaj je to že 83. po vrsti. Vsa ta leta pa Prešerna utrjujejo na prestolu največjega slovenskega pesnika. “Prešeren je tukaj med nami, včasih že kot naravni pojav, saj je postal eden s tem prostorom, je v zraku, ki ga dihamo …” je moderatorica citirala zapis Erike Johnson Debeljak, Američanke, ki na slovensko kulturo gleda z distance.

Poezija z Janezom Škofom

Goriški kulturniki vsako leto povabijo tudi osrednjega gosta, ki bere Prešernovo poezijo skupaj z njimi. Tokrat so v kulturno družbo povabili Janeza Škofa, slovenskega igralca, harmonikarja in pevca, ki se lahko pohvali z istim daturom rojstva, kot ga ima France Prešeren – 3. decembra. Poleg gosta so recitirali tudi domači recitatorji Janko Potrata, Leja Planko, Metka Bevc, Polona Škornik ter Davor Pušnik. Recitirali so Prešernovo poezijo, ki jo je s tehtnim premislekom izbrala Nina Gradič Planko. Zvrstile so se pesmi Kam?, Dohtar, Ženska zvestoba, Soldaška, Pevcu, Nestrohnjeno srce, Nuna in kanarček, Orglar in druge …

Na koncu branja poezije je moderatorka še sproščeno poklepetala z igralcem Janezom Škofom. Organizatorji so obiskovalcem pripravili zajtrk s toplimi napitki, da so se lahko malce pogreli. “Prešernova poezija (ne pa pesnik, ki je bil človeška razvalina) je zame vse življenje poglavitni temelj in vir mojega slovenstva in duhovnosti. Knjižica njegovih pesmi je v mojem potovalnem kompletu in v kompletu za izredne razmere. Prešeren je edinstven slovenski genij, ki ga celo alkoholizem ni mogel uničiti,” je s citatom dr. Janeza Rugla moderatorka sklenila recital. (Jure Godler)

Sorodne novice

V rokerskem vzdušju podelili priznanja kulturnikom

Jure Godler

Večer posvečen pesniku Karlu Destovniku Kajuhu

Jure Godler

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

Domačina predstavila svojo pot po slovenski transverzali

ViP

“Podoknica” Gorici pri Slivnici

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več