7.7 C
Šentjur pri Celju
26/02/2024
sentjur.net

Za uspešno družinsko komunikacijo

Februarja je na Ljudski univerzi Šentjur potekalo predavanje univerzitetne diplomirane psihologinje Alenke Tacol, ki je spregovorila o starih starših in vzgoji vnukov. Predavanja ge. Tacol organizira Ljudska univerza Šentjur v okviru projekta Mozaik mladosti in izkušenj, ki ga financira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Na začetku je slušateljem predstavila otrokov pogled – kakšni so stari starši v očeh svojih vnukov. Ker se iz generacije v generacijo spreminjajo tudi družinske vloge, je spregovorila tudi o starih starših nekoč in danes ter o razlikah med očetovimi in materinimi starši, ki se pojavljajo v nekaterih družinah.

Med starimi starši obstajajo stereotipi in razlike, pri čemer je potrebna pozornost, da je vsega prava mera in da vzgajanje ne gre v smer pretiranega razvajanja. Vse preveč je starih staršev, ki se preveč žrtvujejo in imajo vlogo »služabnikov« brez pravic, zato so imeli vsi možnost slišati, kako pomembna je pravica do lastnega življenja. Stari starši naj ne bi bili nezmotljivi, posesivni, preveč kritični ali pretirano razvajajoči … Za dobre medosebne odnose se je potrebno naučiti aktivnega poslušanja in odkritega pogovarjanja z vsemi družinskimi člani. Ob tem je treba biti pozoren na kazni, nagrade, kritike in pohvale. Številne pohvale pa so sledile tudi predavanju, slušatelji so bili pripravljeni še ostati, zato je sledil pogovor, ki so ga z vprašanji začeli že med predavanjem.

Osnovna šola Dramlje pa je v četrtek, 7. marca, gostila go. Tacol s predavanjem v okviru Šole za starše, projekta Mozaik mladosti in izkušenj. Naslov predavanja je bil Kako se pogovarjati z otrokom, da prevzema svoje odgovornosti. Starši so se lahko prepoznali v marsikaterem primeru vzgojnih prijemov, ki jih je opisovala predavateljica. Pri tem jih je opozorila, na kaj morajo biti pozorni, da bi bili pogovori med družinskimi člani odkriti in uspešni: se poskušajo vživeti v sogovornika, so potrpežljivi, mirni, ne segajo v besedo, ne kritizirajo, ne dajejo nasvetov, postavljajo verbalne odzive, podvprašanja, prepoznavajo nebesedne znake … Kritizirajo lahko vedno le dejanja, ne osebnosti in pri tem omogočajo otroku, da napake popravi. Otrok ne posluša dolgih navodil, ne prisluhne predavanju, zato mu je treba dati jasna in kratka navodila, nato pa od njega zahtevati, da pričakovanja izpolni in za dejanja prevzame odgovornost.

Obilica literature, revij in nasvetov pogosto spravi starše v dvome, ali ravnajo prav ali ne. Lepo je bilo slišati, da je treba verjeti v svoje odločitve in le zaupati v svojo zdravo presojo. Starši so tako odhajali z roditeljskega sestanka ne le z novimi znanji na področju vzgoje, ampak tudi z vedenjem, da je pri tem treba verjeti vase in v prave vrednote. (V. B.)

 

Sorodne novice

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler

Odkrivanje skritih arhetipov šentjurske farne cerkve

Jure Godler

Lončarili z Živo Zupanc Buser

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več