17.4 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Zborovski BUM iz 400 mladih grl

Šentjur, 2. junij 2022 – Bogata šentjurska zborovska tradicija ima dobro zaslombo že v osnovnošolski mladini. Osrednje mesto je imela otroška in mladinska zborovsko dejavnost spomladi, ko je potekala tradicionalna revija v organizaciji šentjurske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Po dvoletnem okrnjenem obdobju pa so mlade pevke in pevci priložnost za petje pred poslušalstvom s celotne občine znova dobilo minuli četrtek.

Ni šlo za koncert revijskega oz. tekmovalnega tipa, ampak za dobro znano prireditev Zborovski BUM, ki je v zadnjih nekaj letih trikrat na Ljudskem vrtu v Mariboru združila več tisoč pojočih osnovnošolcev. Po petih letih se je format vrnil nekoliko razdrobljen, in sicer na šestdeset koncertov, ki se oz. se bodo po vsej Sloveniji odvili v mesecu dni. Skupno tako poje 538 pevskih zborov. Na šentjurskem Bumu jih je zapelo devet – zbori vseh osnovnih šol občin Šentjur in Dobje ter pevski zbor Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. Ob glasbeni spremljavi Zale Pušnik in taktirko zborovodij omenjenih zborov, je 400 pevk in pevcev odpelo devet slovenskih pesmi, tudi noviteto Črke čutne zgodovine, ki je nastala izpod rok domačega komponista Matica Romiha.

Vodja šentjurske izpostave JSKD Anita Koleša je sodelujočim zborovodjem in zborom izročila tudi spominska priznanja, prav tako so se poslovili od vseh devetošolcev, ki so bili šolskim pevskim zborom zvesti vsa leta šolanja. Koleša je izrazila tudi veselje nad tem, da so lahko dogodek izpeljali na prostem, na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom. Vremensko poigravanje, ki je kasneje v večeru rezultiralo ujmo s točo, je prireditelje namreč skoraj prepričalo v selitev notranjost IKC. A številčni obisk, ki ga dvorana zagotovo ne bi premogla, je potrdil, da je bila odločitev pravilna. Prav tako je ravno do konca koncerta, ki so ga kronali s pesmijo Dan ljubezni, vzdržalo tudi poletno vreme. (foto: Danijel Berden)

Sorodne novice

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Naša pesem skladatelja Matica Romiha

Jure Godler

Lutkarije in vragolije

Jure Godler

Po treh letih znova poklicali pomlad

Jure Godler

Tri gledališke skupine so se igrale gledališče

Jure Godler

Koncert v spomin na prof. Edija Goršiča

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več