7 C
Šentjur pri Celju
27/02/2021
sentjur.net

Že 11 let povezujejo otroke celega sveta

Prevore, 25. 9. 2018 – Jezikovni svet NAVITAS, inštitut za izobraževanje in celostni razvoj, je letos organiziral že 11. poletne tabore na treh lokacijah. Tudi tokrat so se srečali otroci iz različnih držav in skozi pestre, številne aktivnosti skupaj izpopolnjevali znanje tujih jezikov ter stkali številna mednarodna prijateljstva. Direktorica Aleksandra Borštnar Maček je vesela, da se iz leta v leto vrača več otrok in nepozabne vtise širijo po svetu.

Letos so izvedli pet taborov na treh lokacijah. Začeli so s počitnicami v sožitju z naravo v Slovenia Eco resortu pri Kamniku, druga poletna jezikovna pustolovščina se je odvijala na Rogli, trije tabori pa v rodnem kraju Borštnarjeve, na Prevorju. Med neokrnjenimi kozjanskimi polji, gozdovi in travniki so uživali v foto-športnem taboru v angleščini ter v Kozjanskem raju z Guzejem. Kot je povedala Borštnar Mačkova, so tabor zopet obiskali otroci iz različnih držav, ki so se učili angleško in tudi slovensko. Med njimi sta bila celo dva temnopolta mladostnika iz Nigerije, ki sta navdušena nad Slovenijo.

Ustvarjalno z večjezičnim komuniciranjem

»Vedno več otrok se vrača iz leta v leto in tkejo se zelo močna mednarodna prijateljstva. Zelo sem bila vesela novičke, da so se otroci z naših taborov, ki so sedaj stari 16 ali več let in zato ne morejo več prihajati k nam na tabore, poleti srečali v Ljubljani, da so se spet videli in družili kot pred leti na naših taborih. In še ena zanimivost: letos je že kot animator sodeloval na taboru eden izmed naših bivših tabornikov, sedaj v drugi vlogi, a še vedno navdušen nad programom, ljudmi in tukajšnjo naravo,« še pove Borštnarjeva in doda, da jo radosti tudi dejstvo, da je v vseh teh letih prejela obilico pozitivnih povratnih informacij. V zgodovini taborov se je prvič letos zgodilo, da je bilo udeleženih veliko otrok iz šentjurske občine in z območja Kozjanskega. Domačini so spoznali, da poleti na Prevorju izvajajo krasne jezikovne programe, ki nudijo otrokom bogate izkušnje praktične uporabe tujih jezikov, predvsem angleščine in nemščine.

In komu so tabori namenjeni?

V izjavi za javnost Borštnar Mačkova med drugim navaja, da so jezikovni tabori namenjeni otrokom med 5. in 15. letom, ki so razdeljeni v majhne skupine po 5-6 otrok. Na posameznem taboru je od 15 do 20 otrok v spremstvu treh ali štirih učiteljev. Tematski jezikovni tabori se med seboj razlikujejo po vsebinah in jezikih ter seveda starosti otrok.

Otroci so tako obravnavani zelo individualno in razdeljeni v različne jezikovne skupine glede na njihovo jezikovno predznanje. Nekateri otroci pridejo prvič v stik s tujim jezikom, spet drugi imajo že precej predznanja, prav vsi pa na taboru napredujejo in uživajo v usvajanju novih znanj, saj je način učenja prilagojen njihovemu predznanju. Borštnarjeva v novi sezoni 2019/2020 planira kar nekaj novosti, nove lokacije, kakšen tabor tudi samo v nemščini, ker narašča povpraševanje. »Več o vsem vam izdamo v januarju, ko bodo novi programi zunaj,« zaključi gonilna sila mednarodnih poletnih taborov in povabi na nove dogodivščine za otroke na Kozjansko. (Majda Rezec, foto: arhiv Jezikovni svet NAVITAS)

Sorodne novice

Mednarodni tabori na Prevorju uspešno zaključeni

Jure Godler

V angleščini na Prevorju

Jure Godler

Mednarodni tabori za otroke že v teku

Jure Godler

Tujejezični tabori sredi kozjanskih gričev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več