21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Slom, 10. 11. 2023 – V Slomškovi rojstni hiši na Ponikvi je 10. novembra potekal že 15. Slomškov simpozij z naslovom Iz dobre šole prirastejo boljši časi. Blaženi škof Slomšek se je dobro zavedal, da poučevanje poleg didaktično-metodične komponente vsebuje tudi močno čustveno in socialno komponento, saj njegova antropologija razume človeka, tako učenca kot učitelja/vzgojitelja, kot nedeljivo celoto telesne, duhovne, čustvene in socialne razsežnosti.

Program profesionalnega usposabljanja, ki poteka pod okriljem Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, izvajalcem Ljudsko univerzo Šentjur ter pokroviteljem Občino Šentjur. Letošnje usposabljanje je še posebej naslavljalo kompetence za učinkovito poučevanje in vzgajanje, za sodelovanje z družbenim in delovnim okoljem ter za profesionalni razvoj in organizacijo lastnega dela. Udeležilo se ga je 55 udeležencev iz celotne Slovenije.

Holistični pristopi

Uvod v izobraževanje je popestril tudi simpatičen nastop likov Blaže in Nežica pod mentorstvom učiteljice Irene Zevnik z bližnje osnovne šole, ki je tako oživila Slomškova lika iz njegovega učbenika za nedeljske šole, med odmorom s pogostitvijo Šolskega centra Šentjur, pa je Mohorjeva družba iz Celja, predstavila tudi knjižna dela, vezana na tematiko simpozija.

Dr. Iva Nežič Glavica, docentka na Katedri za pastoralno in oznanjevalno teologijo, je predstavila holistične pristope v poučevanju: kako ustvariti spodbudno učno okolje, da bodo učenci doživljali učno snov kot izziv, na kakšen način lahko učenci doživijo občutek izpolnjenosti in pripadnosti in kaj lahko učitelj naredi za ovrednotenje svojega lastnega dela in razvoja šole. Svoje trditve je podkrepila s številnimi raziskavami in Slomškovimi pedagoškimi pogledi in citati, ki so še vedno zelo aktualni.

Komunikacija

Mag. Martin Lisec, logoterapevt, predavatelj, mediator, coach in urednik je predstavil k smislu usmerjene komunikacijske veščine za soočanje z bivanjskimi stiskami otrok in mladostnikov v pedagoškem delu. V ospredje je postavil predvsem vprašanje smisla, ki ga je potrebno nenehno na novo odkrivati. Prav tako je pomembno nenehno iskati pravo ravnovesje med stati in obstati ter biti in postati. Predstavil je tudi 10 tez logopedagogike, Franklovo dojemanje svobode in odgovornosti ter predavanje podkrepil s številnimi lastnimi delovnimi in osebnimi izkušnjami.

Kot tretja predavateljica je nastopila Polona Požgan, radijska moderatorka in televizijska voditeljica, ki se zadnjih 24 let ukvarja z mislimi, z besedami in s stavki. Obrača, prilagaja, izvaja in interpretira jih na radiu, na televiziji, občasno na gledaliških odrih, predvsem pa preko predavanj, tečajev in delavnic. V predavanju Prijazno je biti prijazen je spregovorila o komunikaciji, ki je ključna za ustvarjanje dobrih medosebnih odnosov. Svet, v katerem živimo, namreč ne potrebuje več uspešnih, temveč več prijaznih ljudi, kar je predstavila na zelo energičen in motivacijski način ter začinila z obilo mero humorja. (LUŠ)

Sorodne novice

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Odkrivanje skritih arhetipov šentjurske farne cerkve

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več