0.8 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Že petindvajsetič na Valentinov pohod na Žusem

Dobrina, 11. 2. 2023 – Društvo IZVIRI Dobrina že 25. leto zapored organizira Valentinov pohod iz Dobrine na Žusem. Pohodniki so se tudi v soboto, 11. februarja, zbrali pri gasilskem domu v Dobrini. Preden so se pohodniki podali na pot, je vse pozdravila predsednica društva Izviri Dobrina Danica Recko. »Valentinovo je izredno lep praznik, dan ljubezni, medsebojnega obdarovanja, pomlad naznanja prebujajočo se naravo, Sv. Valentin je tudi zavetnik pohodnikov, zaradi njega smo se zbrali in je postal že trdna tradicija našega kraja. Kot vsako leto smo se tudi letos odpravili na vrh Žusma in izkoristili ta vzpon za prijetno in nepozabno druženje ob svojih prijateljih in znancih,« je povedala Reckova.

Valentinovo presenečenje

Trasa letošnjega pohoda je bila DobrinaHrastjeStolp ljubezni–ŽusemDobrina. Po poti je pohodnike vodil mlad vodič Branko Kovač. Prvo okrepčilo so prejeli v vasi Hrastje ter polni ljubezni in dobre volje nadaljevali pot proti vrhu. Med potjo na Ravnih njivah sta Andreja Lipnik Križan in Aleksandra Krumpak povedali nekaj dejstev o megalitih na Žusmu. Od tam so pot nadaljevali do Stolpa ljubezni, kjer jih je pričakalo Valentinovo presenečenje in lep razgled na okoliške pokrajine. Za polovičko vstopnice so pohodniki pri Stolpu ljubezni dobili Valentinovo srce in čaj. Drugo polovičko pa so lahko unovčili pri žrebu sreče vstopnic.

Po prijetnem postanku so se skupaj z vodičem spustili proti Žusmu, kjer stojita dve cerkvi. Ena je posvečena Sv. Jakobu, druga pa Sv. Valentinu. Po ogledu cerkvic so se vrnili nazaj v Dobrino, kjer so skupno druženje zaključili ob zvokih domače glasbe, plesa in pesmi.

Najmlajša in najstarejši pohodnik

Tradicija v Dobrini velja, da vsako leto nagradijo najmlajšega in najstarejšega udeleženca pohoda. Najprej so nagradili najmlajšo pohodnico, ki je postala Maša Kolar, stara komaj 10 mescev, iz Košnice, najstarejši pohodnik pa je bil Ivan Tacer iz Škofje Loke v 86. letu starosti. Edini Valentin oz. Zdravko Maček iz Škofje vasi je redni gost pohoda, letos se ga je udeležil že kar dvaindvajsetič zapovrstjo. Pohoda se je skupaj udeležilo preko 185 pohodnikov iz različnih krajev Slovenije. (Tjaša Ferlež, Foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Aktivno medgeneracijsko povezovanje v Dobrini

Tjaša Ferlež

Valentinov pohod na Žusem

Tjaša Ferlež

V Dobrini uspela še ena Dobrinska noč

Tjaša Ferlež

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Tjaša Ferlež

Prikazali pravilno obrazovanje sadnega drevja

Jure Godler

Znova vesela noč v Dobrini

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več