1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

»Kadar sprašujemo po receptu, kako pozlatiti zakonsko zvezo, nikoli ne dobimo istega recepta. Zmeraj pa govorimo o istih sestavinah: poštenosti, iskrenosti, razumevanju, potrpežljivosti, opori, naklonjenosti, nežnosti, predvsem pa enotnosti,« je ob obredu zlate poroke Danice in Martina Recko povedal župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Ljubezen in spoštovanje ne zatisneta oči

To in še marsikaj sta v svoj zakon prispevala Danica in Martin, ki imata za seboj že skupnih 50 let. Nanje moramo gledati s spoštovanjem in občudovanjem, kajti to niso bila lahka leta. Je pa seveda vse lažje, če se z vsem, kar prinaša življenje, ne spopadaš sam, ampak v družbi ljubljene osebe. Danici in Martinu je dano, da v tem spoznanju sobivata že tako dolgo. Na naše vprašanje, kakšen je recept za vztrajanje na tako dolgi partnerski poti, je Danica odgovorila: »Recepta ni nobenega, večje, ko je spoštovanje, večja je ljubezen, raje se imaš. Seveda pa je poudarila tudi vztrajnost, delavnost  in poštenost.

Danica se je rodila leta 1954 v Dobrini, druga od  petih otrok. V otroških letih je bila veliko pri starih starših v Babni gori. Ko je bila stara devet let, je tam ostala in hodila v osnovno šolo na Vinski vrh. Po zaključeni osnovni šoli sta je domotožje in ljubezen do domačega ognjišča po šestih letih pripeljala nazaj v domači kraj v Dobrino. Tam je pomagala staršem na kmetiji. Martin je bil rojen leta 1951, stanoval je v hiši sredi Dobrinske vasi, kot prvi izmed štirih otrok in je ostal doma na kmetiji. Po končani osnovni šoli se je zaposlil v Železarni Štore.

Pri sv. Valentinu zagledal dehteči cvet

Po končanem služenju vojaškega roka je Martin vedno rad pogledoval proti sv. Valentinu na Žusem in zagledal dehteči cvet. V najlepšem mesecu – maju, je ženin utrgal prežlahten si cvet za naslednja desetletja. Petdeset let hitro mine. Zagotovo se še spominjata 21. maja 1972, natanko pred petdesetimi leti od dneva zlate poroke, ko sta Danica in Martin svojo ljubezen okronala s poroko. Po poroki sta ostala na Martinovi rojstni domačiji s starši  in s tremi brati. Kmalu jima je družbo delal sin Silvo, po petih letih se jima je pridružil sin Marjan in zopet po petih letih še hčerka Branka. Po enem letu si je Martin zamenjal delovno mesto in se je zaposlil v Alposu ter bil tam  do upokojitve, Danica pa se je zaposlila v podjetju Aero, ki je imel svoj obrat v Dobrini, po petih letih pa v Loki pri Žusmu. Po ukinitvi obrata Aera je vse skupaj prevzel obrat Elegant, po stečaju le tega je Danica ostala doma na kmetiji.

Aktivno sodelovala pri dejavnostih v kraju

Pri vseh dejavnostih, ki so se dogajale v Dobrini in na Žusmu, sta bila Danica in Martin zraven. S svojim sodelovanjem sta aktivno dajala svoj doprinos kraju. Leta 1996 pa je Danica ustanovila turistično društvo Dobrina. Od 2005 ima naziv društvo IZVIRI Dobrina, kar je bilo spremenjeno na pobudo Daniela Artička. Takoje Danica že 25 let predsednica društva, zato je v njuni hiši vedno polno izzivov, z njimi bogatita kar celi okraj. S svojo energijo vestno in neumorno doprinašata kraju.

Topel, prijeten in gostoljuben dom je njun zaščitni znak

S trdim delom sta si uspela, vsak po svojih močeh, ob skrbi za družino, izboriti možnosti za lepšo prihodnost. Uredila sta si topel in ljubeč dom, gospodarsko poslopje in v Virštanju vinograd, s kletjo in zlato kapljico. Topel, prijeten in gostoljuben dom s pripravljenostjo pomagati družini, sorodnikom in sosedom je njun zaščitni znak. »Zlatoporočenca  sta za svoje otroke lep dom zgradila in ljubezen starševsko jim podarila. Spoštljivo sta vedno drug z drugim ravnala, drug drugemu toplo ljubezen dajala in vse v svoje otroke vložila,« je med drugim povedal župan mag. Marko Diaci ob slavnostnem obredu. Najbolj pa se Danica in Martin veselita družbe svojih šestih vnukov, ki jima vračajo vso svojo ljubezen. Silvo, Marjan in Branka so z izvoljencem Minko, Andrejo in Matejem poskrbeli za neizmerno veselje in ponos z vnuki Tjašo, Rafkom, Alenom, Gajo, Anjo in Brino. Otroci se s svojimi družinami ob praznovanju zahvaljujejo za njuno ljubezen, ter vse lepe trenutke, v hiši njihovega otroštva. Želijo jima zdravja in naj barka njunega življenja še veliko let pljuje z ljubeznijo in radostjo.

Na zlati poroki kar nekaj prijetnih presenečenj

Danica in Martin z veseljem in hvaležnostjo povesta, koliko presenečenj so najbližji pripravili zanju. Kot prvo, so na njun dom prispeli muzikantje Staneta Žavski s prijatelji, nato pa so ju z 51 letnim  Mercedesom odpeljali v Šentjur, kjer ju je na matičnem uradu poročil župan mag. Marko Diaci. V Šentjur so ju spremljali le otroci s partnerji in vnuki. Sledila je pot do cerkve sv. Valentina na Žusmu, kjer so ju pričakali še ostali svatje in nato ju je še cerkveno poročil župnik Marko Šraml.

Prstane je nosila najmlajša vnukinja Brina. Po poročnem obredu so se vrnili v Dobrino, kjer je na Daničini rojstni domačiji njena sestra Marica Drame pripravila presenečenje s Šentjanževcem. Slavje se je nadaljevalo v gasilskem domu v Dobrini, kjer so se družili do pol štirih zjutraj. Martin zadovoljno pove: »Zanimivo je to, da sva zjutraj opravila v hlevu, nato pa sva se morala preobleči v slavnostna oblačila in oditi k zlati poroki. Danica in Martin sta zelo hvaležna vsem, ki so prispevali svoj delež pri brezhibni organizaciji nepozabnega slavnostnega dogodka. (A.K., foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Aktivno medgeneracijsko povezovanje v Dobrini

Tjaša Ferlež

Valentinov pohod na Žusem

Tjaša Ferlež

Dobrina ima knjigobežnico

Tjaša Ferlež

Danes razumeva zaobljubo v dobrem in slabem

Tjaša Ferlež

Požar uničil novogradnjo v Dobrini

Tjaša Ferlež

Tonček se ženi v Dobrini

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več