14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

1140 mladih glasbenikov zaigralo v IKC

Šentjur, 9. 4. 2016 – V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur se je odvijala dvodnevna revija pihalnih orkestrov slovenskih glasbenih šol. Organizacijo domače revije je prevzela Glasbena šola Šentjur, seveda ob angažiranosti večine profesorjev, ki na šoli učijo. Tovrstna revija je že šesta po vrsti, vsako leto pa jo gosti druga šola. Na dvodnevnem dogodku se je predstavilo kar 27 pihalnih orkestrov iz vse Slovenije. Tako so se na šentjurskem odru zvrstili orkestri od Lendave, pa do Ajdovščine ter od Velenja pa vse do Novega mesta. Nastopili pa so tudi domačini – Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Šentjur, pod vodstvom Boštjana Jagra. Na dirigentskem odru in v orkestrih je bilo moč opaziti tudi številne naše glasbenike, ki si svoj kruh služijo v drugih krajih. Projekt je podprla krovna organizacija glasbenega šolstva – Zveza glasbenih šol Slovenije. Dvodnevni koncert pa sta si ogledala tudi predsednik zveze Boris Štih in generalni sekretar European Music School Union, Timo Klemettinnen. Strokovni spremljevalec revije je bil dirigent SNG Maribor in profesor Simon Robinson.

Na uvodu vsakega sklopa nastopov pa je spregovorila tudi ravnateljica šentjurske glasbene šole Simona Zdolšek. Poudarila je pomen šentjurskih glasbenikov ter izrazila veselje, da v Šentjurju gostimo prireditev, ki  je pokazala, kako velik spekter glasbenih dejavnosti in dogodkov obsega glasbeno izobraževanje.  To je še bolj pomembno ob podatku, da v letu 2016 obeležujemo 200-letnico javnega glasbenega šolstva na Slovenskem. Na šentjurskem odru se je zvrstilo kar 1140 mladih glasbenikov, ki so zaradi same organizacije in poteka bili začasno nastanjeni na glasbeni šoli in OŠ Franja Malgaja Šentjur. Omeniti moramo še, da je kljub velikemu zalogaju in številu nastopajočih organizacija dogodka tekla po planu in brez zamud. (Jure Godler; foto: Robert Gajšek in Jure Godler)

Sorodne novice

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Ponovno obudili revijo narodno-zabavnih ansamblov

Tjaša Ferlež

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Po treh letih znova poklicali pomlad

Jure Godler

Glasbena šola znova z dvema božičnima koncertoma

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več