10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

150-letnica gasilstva na Slovenskem

Metlika, 8. 9. 2019 – V nedeljo je v Metliki potekala slovesnost ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem. Poleg 150-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 150-letnice organiziranega gasilstva na Slovenskem gasilci letos obeležujejo tudi 70. obletnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije. Poleg tega pa še 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

Gasilci za začetek organiziranega delovanja na Slovenskem štejejo 19. september leta 1869. Tega leta so v Metliki ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem. Leta 1870 pa so Metličanom sledila še prostovoljna gasilska društva v Laškem, Ljubljani in na Ptuju. Kasneje pa tudi po celotnem slovenskem ozemlju. V »zibelki gasilstva« so že dopoldne pred popoldansko osrednjo prireditvijo pripravili slavnostno akademijo. Ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije, katere se je poleg predsednika Janka Cerkvenika in poveljnika Francija Petka udeležil tudi minister Karel Rjavec. 

Minister je izpostavil solidarnost in ohranjanje slovenstva kot zelo pomembni gasilski vrednoti, ki se prenašata iz roda v rod. Med drugim je poudaril, da je slovensko gasilstvo eden od stebrov slovenske državnosti. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja med različnimi organizacijami, ki delujejo na področju zaščite in reševanja. Gasilski zvezi Slovenije je čestital ob 70-letnici, ob 150-letnici slovenskega gasilstva. Zahvalil se je tudi vsem slovenskim gasilkam in gasilcem, ki pomagajo državljanom ob najrazličnejših nesrečah. »Praznovanje tako častitljive obletnice je zagotovo priložnost, da s ponosom pokažemo vlogo in pomen slovenskega gasilstva,« je med svojim govorom poudaril tudi Janko Cerkvenik.

Še premier Šarec

V sklepnem dejanju nedeljskega dne – svečani predstavitvi slovenske gasilske organizacije – veliki gasilski paradi v središču Metlike je sodelovalo 4.000 gasilcev iz vseh 17 gasilskih regij. Med njimi tudi posamezniki gasilskih društev šentjurske gasilske zveze. S posebnima ešalonoma so se jim pridružili še pripadniki enot za zaščito, reševanje in pomoč ter poklicni gasilci. Prireditve pa se je udeležil tudi premier Marjan Šarec, ki je na zaključku prireditve, je v povedal: »Biti gasilec je čast. Biti gasilec je odgovornost. In biti gasilec pomeni delati predvsem za sočloveka in delati za svojo državo. Ko gasilec gre, se ne vpraša, kaj gori ali katera tegoba je zadela ljudi … mu bije srce in se ne ozira na nič drugega. Takrat ni bolečine, žalosti, bolezni, ni ničesar. Je samo skrb za sočloveka, kako bo rešil premoženje ali tisto najdragocenejše, kar ima človek, njegovo življenje,« so se dotaknile slehernega navzočega. V imenu države in vseh prebivalcev Republike Slovenije se je zahvalil gaislcem ter jim zaželel, naj se razvija še nadaljnjih 150 let. (Tjaša Ferlež, Foto: GZ Šentjur)

Sorodne novice

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Nameni dohodnino svojemu gasilskemu društvu

Tjaša Ferlež

GZS: Zabrišimo meje in delujmo kot eno

Tjaša Ferlež

Potegnili črto pod jubilejno leto

ViP

Slavnostni zaključek 150-letnice Gasilske zveze Slovenije

Tjaša Ferlež

Slivničani 12. v državi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več