17.1 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Kaj je folklora?

Šentjur, 26. 1. 2019 – Mladinska folklorna skupina Lintvar je v šentjurskem Ipavčevem kulturnem centru pripravila svoj letni koncert s pomenljivim naslovom: Kaj je folklora? Vendar so na presenečenje obiskovalcev na oder zakorakale plesalke malo drugačne glasbe in modernih ritmov iz sodobnega obdobja, daleč od ohranjanja starih plesov, kar je poslanstvo folklorne skupine. Plesalke Hip hop skupine Plesnega centra TBA so zaplesale prvo točko.

Seveda niso pustile presenečenih samo gledalcev, temveč tudi mladega voditelja Matevža, ki ni uspel povezati folklore z modernimi ritmi, v starinskih oblekah in s starimi vižami, ki jih folkloristi občasno ob plesih tudi pojejo. Njegova pričakovanja pa so takoj izpolnile mlade plesalke in plesalci Mladinske folklorne skupine Lintvar, ki so bili tudi gostitelji prireditve. Lintvarci delujejo pod okriljem KD Skrinja. Zaplesali so ples trojk – kobacanje.

Najvišja folklorna priznanja

Litvarci se lahko pohvalijo s številnimi dosežki s področja folklore. Največji dosežek je zagotovo uvrstitev na državno srečanje folklornih skupin leta 2016, zato jim je takoj na začetku prireditve Maroltova prinznanja podelila Anita Koleša, vodja šentjurske izpostave JSKD. Bronasta priznanja so prejeli: Jasna Kalan, Jure Tojnko in Sara Polenšek. Srebrna Maroltova priznanja so prejeli tisti, ki plešejo v folklori že deset let in več – Damjan Gorjanc, Jožica Mastnak, Martin Gajšek, Maša Volavšek, Matej Tanjšek, Metka Laubič, Žan Trupej, Žiga Volavšek, Jan Čater in Ana Videc. Koleševa pa je podelila tudi tri zlata Maroltova priznanja Kristini Kaučič, Žanu Vodebu in Anji Laubič. Koleševa je še izpostavila, da v celotni zgodovini šentjurske JSKD še ni podelila zlatih Maroltovih priznanj tako mladim plesalcem in zato je treba takšna priznanja zelo ceniti.

Ohranjanje tradicije

Folkloristi, ki so ena najuspešnejših šentjurskih folklornih skupin, so na koncertu obeležili desetletnico delovanja, skupino pa sestavljajo mladi, ki gojijo pristno ljubezen do bogate slovenske ljudske glasbene in plesne zapuščine. S spoštovanjem brskajo po dediščini naših prednikov in jo večkrat na leto postavijo na oder v domači občini in drugod. Lintvarci so globoko zarezali v predsodek, da se s folkloro ukvarjajo le starejši. “Plesalci so dokaz, da je ohranjanje starih plesov in ljudskih napevov tudi za mlade lahko vse prej kot neka dolgočasna dejavnost. Zanje je to odlična priložnost za druženje. Radi se srečujejo na vajah in se zabavajo, čeprav svoje poslanstvo jemljejo nadvse resno,” je povedala voditeljica prireditve Nastija Močnik.

V svojo kulturno zapuščino dandanes štejemo tudi narodno-zabavno glasbo, ki se je na začetku 19. stoletja razvila iz ljudske glasbe. Z njo je najtesneje povezana diatonična harmonika, ki je v osnovi prav tako ljudsko glasbilo. Naslednji glasbeni gost Zoran Zorko je pravi mojster na igranju diatonične harmonike, ki je leta 2012 je v neprekinjenem igranju harmonike postavil Guinessov rekord. Meh je raztegoval kar 42 ur in pol. V njegovem igranju se zaslišijo tudi ritmi jazza, funka, popa in pop/rocka.

Na mladih sloni prihodnost

Nastopili pa so še mlajši folklorni plesalci, kot so bili gostitelji prireditve – plesalci Otroške folklorne skupine Osnovne šole Slivnica pri Celju. Mentorica Polona Vengust že več let vzgaja osnovnošolce v duhu sprejemanja naše ljudske tradicije, ki načeloma pri otrocih in mladih ne vzbuja večjega zanimanja. “K sreči danes ugotavljamo, da tega dejstva vendarle ne gre kar tako posploševati,” je še dopolnila Močnikova.

Na koncu so skušali tudi odgovoriti na vprašanje iz naslova prireditve, kaj je to folklora. Seveda pa direktnega odgovora poslušalci vendarle niso dobili, saj je potrebno pri poustrvarjanju folklore slediti tako osnovnim izhodiščem kot vnosu novih – sodobnejših prvin. To so ključne dileme, ki bodo v razvoju folklorne dejavnosti zaposlovale etnologe in druge strokovnjake na tem področju. Dokazali so, da na Golico lahko zaplešejo tudi plesalci hip hopa. Za konec so organizatorji poskrbeli, da gledalci niso domov odšli lačni in žejni. (Jure Godler)

Sorodne novice

Lintvarji iskali K’teriga najrajš’ ima

Jure Godler

MFS Lintvar v družbi najboljših

Jure Godler

Šentjurski “Zmaji” za petko

Jure Godler

Lintvar zasijal v Gorici pri Slivnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več