18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Ponikva, 27. 11. 2019 – Župnija Ponikva je ponovno gostila romanje kar 1500 prostovoljcev Karitasa. Tokrat je domači župnik Alojz Kačičnik poskrbel tudi za tiste, ki so zaradi prostorske stiske ostali izven odprtih vrat ponkovške cerkve. Pred vhodom je zanje postavil šotor in sedišče, da pa so mašo in pridigo lahko slišali vsi, je poskrbel tudi za diekten prenos preko TV-zaslonov in ozvočenja. Teden Karitasa je letos potekal pod sloganom “Dobro iz vsakega srca”, številne prostovoljce pa so pripeljali na Ponikvo, s številnimi avtobusi iz celotne Slovenije.

Pridigal je nadškof

Sprva je v župnijski cerkvi svetega Martina potekala molitev, za tem pa slovesno maševanje, ki ga je za prostovoljce Karitasa držal mariborski nadškof metropolit msgr. Alojz Cvikl. Nadškof je tudi predsednik Slovenske Karitas. Prisotni so bili tudi Rok Metličar, škofijski upravitelj škofije Celje, Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske Karitas, in drugi. Nadškof Cvikl se je v svoji pridigi oprl na evangelij, ki so ga prebrali pred njim, kjer verne Jezus odvrača od skrbi za vsakdanji kruh, obleko in druge potrebe. Poudaril je, da ga je pri tem treba pravilno razumeti. Pridigal je tudi o sočutju, ki ga veliko lažje delimo naprej, ko ga sami začutimo.

Oprl se je tudi na papeža Frančiška, ki pravi, da mora pomoč biti nekaj, kar prihaja iz človekovega srca in da tisti, ki to pomoč izkazujejo, “so aktivni del občestva, ki se zbira ob oltarju.” Na koncu svoje pridige pa se je Cvikl zahvalil še vsem sodelavcem Karitasa za nesebično služenje. Pozval jih je, naj še naprej odpirajo srca za najšibkejše, odrinjene, pozabljene, med katerimi so dostikrat tudi otroci. Po končani maši so se prostovoljci Karitasa odpravili naprej proti Celjskemu sejmu, kjer jih je čakalo kosilo, nato pa v dvorani Golovec še javna generalka 29. dobrodelnega koncerta Klic Dobrote 2019. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kmetje se na Slomu srečujejo že drugo desetletje

Jure Godler

Šentjurska premiera filma o Slomšku napolnila IKC

Jure Godler

Naši kraji in ljudje spomladi na filmskem platnu

ViP

Priromali k zavetniku kmetov na Ponikvo

Jure Godler

Srebrnih 25 let duhovništva Alojza Kačičnika

Tjaša Ferlež

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več