16 C
Šentjur pri Celju
21/05/2024
sentjur.net

Ansambel Pik v velikem slogu slavil na Števerjanu

Števerjan, 2. julij 2023 – Ansambel Pik je vse bolj opažen narodnozabavni sestav iz naših krajev. Večkrat je že bili nagrajen na festivalih, ta teden pa je dosegel do zdaj najvidnejši uspeh kariere. Pikovci so postali absolutni zmagovalci 51. festivala Števerjan. Poleg tega sta bili nagrajeni tudi melodija in besedilo njihove pesmi Sreča drugih.

Števerjan velja za enega najbolj eminentnih festivalov narodnozabavne glasbe, vsako leto pa poteka na italijanski strani Brd. Njegov slad so Pikovci že okusili; za skladbo Zapustil si mi spomine leta 2019 so namreč osvojili nagrado za najboljše besedilo. Kot nam je povedal vodja ansambla Jan Čater, so na letošnji uspeh čakali dolgo: “Marsikdaj se nam je na prejšnjih festivalih zdelo, da bi kaj lahko bilo, a se na koncu ni izteklo. Letos pa se je že po polfinalu videlo, da skladba ima nekaj več, saj so nam prihajali čestitat številni ansambli.” Ob uspehu so zdaj seveda zelo ponosni, Čater pa v šali doda vinsko primero, da je vse boljše, ko dozori. Zagon jim dajejo tudi številne spodbude glasbenih sopotnikov.

Posebnost zmagovalne pesmi, ki je že dočakala tudi premiero videospota, pa je žalostna vsebina. Ne gre namreč za srečno ljubezensko zgodbo, ki so v narodnozabavni glasbi pogoste: “Fant hrepeni po ženi, s katero sta si tudi ustvarila dom, a ga je nato zamenjal denar. To je zgodba, ki se dogaja, tega je vse več,” pravi Čater in dodaja, da je ganila mnoge poslušalce in se tudi zato verjetno približala toliko poslušalcem. Pod besedilo se je podpisal Matej Kocjančič, avtor glasbe je Miha Volk, za aranžma je poskrbel Miha Lesjak.

Bližajo se 10. obletnici

Ansambel Pik na sceni ni novinec. Čater sicer priznava, da še iščejo svoj zven, melos, a jih ljudje že razpoznavajo, predvsem zaradi štiriglasnega petja. Pri tem sta jim zgled ansambel Lojzeta Slaka, iz nove generacije pa ansambel Vikend. Poleg Čatra, ki je vokalist in kitarist, trenutno zasedbo sestavljajo še harmonikar Žan Vodeb, klarinetist Žan Trupej, basist Matej Frece in vokalist Branko Bratec, ki so nanizali že več uspešnih lastnih skladb, radi pa se lotevajo tudi priredb. Z enim očesom fantje že pogledujejo tudi prihodnjemu letu, ko bo ansambel Pik slavil deseto obletnico delovanja. Ideje se že kujejo, podrobnosti pa muzikanti trenutno še ne razkrivajo. (foto: osebni arhiv)

Sorodne novice

Člane Ansambla Pik zanima “Tvoj naslov”

Jure Godler

Piki zapeli (v) novi dvorani

Jure Godler

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

V Dobju si bodo zimske večere obarvali veselo

Tjaša Ferlež

Pikovci pred polno dvorano predstavili prvi album

ViP

Jakobčani in zlati otroški zbor peli v šentjurski cerkvi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več