14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Asta Vrečko nova vodja Levice

Ljubljana, 2. september 2023 – Nekajmesečna zagata pri vodenju stranke Levica je končana. Najmanjša vladna in parlamentarna stranka je po neizkazani podpori dosedanjemu koordinatorju Luki Mescu na svoj najvišji položaj izvolila Šentjurčanko Asto Vrečko.

Vrečkova je aktualna ministrica za kulturo, v stranki pa je bila sicer od leta 2021 Meščeva namestnica. V Levici je prisotna že od njene predzgodbe. Leta 2014 je bila med ustanovitelji Iniciative za demokratični socializem. Ta je pred volitvami tistega leta z nekaj drugimi strankami in iniciativami tvorila Združeno levico, ki se je takrat prebila v parlament, čez nekaj let pa postala stranka – Levica.

V Levici je bilo že nekaj mesecev slutiti na prelome v pogledih glede vodenje stranke. Očitki na koordinatorja stranke Luko Mesca so padali predvsem na drsenje stranke proti politični sredini oz. odmikanju od fundamentalnih levih idej, ki jih je na drugi strani zagovarjal poslanec Miha Kordiš. Na junijskem kongresu Levice v Celju Mesec ni dobil želene podpore članstva, zato je ponudil svoj odstop. Za mesto koordinatorja, ki je primerljivo s položajem predsednika v drugih strankah, sta se zato pomerila Kordiš in Asta Vrečko. Slednja je, kot so včeraj sporočili iz Levice, prejela večinsko podporo 49 članov sveta stranke in delegatov, čeprav natančnih rezultatov niso delili z javnostjo.

Lahko Asta Vrečko izboljša volilni rezultat?

Asta Vrečko stranko Levica prevzema v morda najbolj neslavnem času svojega obstoja. Na lanskih državnozborskih volitvah je Levica za las ujela parlamentarni prag; prejela je 4,46 odstotka glasov in v trenutni sklic parlamenta stopila s petimi poslanci – štirimi manj kot v prejšnjem sklicu, ko so imeli največ poslancev v svoji zgodovini.

Levica je prvič tudi vladna stranka – najmanjša partnerica Golobove vlade. Pokriva tri resorje – delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, solidarno prihodnost ter kulturo, ki jo vodi Vrečkova. Po njeni izvolitvi na vrh Levice se je postavilo vprašanje, kaj bo s položajem podpredsednika vlade, ki ga je doslej kot koordinator držal Mesec. Kot kaže, tu do sprememb ne bo prišlo. Vrečkova je v podkastu Dela ocenila, da je Meščevo delo na tem položaju dobro.

Asta Vrečko utegne za stranko torej pomeniti nadaljevanje politične gazi Luke Mesca. Svojevrsten izziv bo vsekakor koordiniranje precej opazno deljenih kril stranke. Kot je po izvolitvi povedala sama, si želi zdaj na terenu preveriti razpoloženje članstva. Ali bo njeno vodenje stranke izboljšalo tudi rezultat stranke, bo evidentno moč videti na evropskih volitvah maja prihodnje leto. Na teh Levica doslej še ni slavila.

Sorodne novice

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

Štajerski val v rojstnem kraju proslavil 70 let

ViP

Uspešni kulturniki v senci pričakovanja slavnostnega govora

Jure Godler

Dr. Asta Vrečko ostaja slavnostna govornica na šentjurski kulturni proslavi

Jure Godler

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

ViP

V Golobovi ministrski ekipi tudi Šentjurčanka

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več