19.4 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Balerina Antoneta Turk na prvi Ipavčevi čajanki

Šentjur, 28. 8. 2021 – Zadnji vikend v avgustu je bilo v Kulturni pip`ci veliko dogajanja. V soboto se je odvijala prva Ipavčeva čajanka, ki je potekaja v okviru leta Josipa Ipavca. Društvo Epik teater je gostilo mlado slovensko balerino Antoneto Turk. Ob 17. uri je Antoneta Turk za najmlajše pripravila delavnice – predstavila jim je baletno opremo, govorili je o delu baletnika ter pokazala nekaj osnovnih vaj.

Antoneta Turk, ki prihaja iz Grobelnega, je ure baleta kot majhna deklica začela obiskovati v društvu za umetnost plesa Harlekin. Prve plesne korake ji je pokazala mentorica Ana Vovk Pezdir, ki se je Antoneti v soboto na otroških delavnicah tudi pridružila. Z Antoneto je poklepetala Polonca Jazbinšek. Ta nas je na začetku toplo pozdravila ter napovedala sklop Ipavčevih čajank in gostjo. Z Antoneto sta poklepetali o njenih baletnih začetkih, o življenju baletnika ter o življenju na Madžarskem. Med drugim nam je gostja postregla z nekaj madžarskimi besedami.

Balerina

V Antoneti je zanimanje in veselje za balet ves čas naraščalo. Ko je v sedmem razredu osnovne šole njeno mentorstvo prevzel Tomaž Rode, se je začela zanimati za to, da bi tej umetniški zvrsti posvetila svojo profesionalno pot. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, nato pa se je pri 16 preselila v Budimpešto, kjer je študirala na Madžarski baletni akademiji. Junija 2021 je študij zaključila ter se vrnila v Slovenijo.

V njeni diplomski nalogi je raziskovala razvoj Slovenskega baleta, med drugim tudi o nastanku prvega slovenskega baleta. Večino diplomske naloge pa je namenila Pii in Pinu Mlakarju. Pri raziskovanju njunega življenja pa ji je pomagal Vojko Vidmar, režiserju baletnih predstav, med njimi leta 2002 Ipavčevega Možička, ki velja za prvi slovenski balet.

Antoneta  nam je zaupala, da je v sklopu šole dnevno približno pet ur na dan posvetila plesu, trenirala je tudi ob sobotah. Posebne sklope treninga namenja baletu, plesnemu programu, variacijam, špicam, pilatesu, vajam za raztegovanje in moč, modernemu plesu, improvizaciji in podobno. Po dodiplomskem študiju se je odločila za podiplomski študij na fakulteti Alma Mater Europaea, in sicer v programu Plesne pedagogike, saj ve, da se telo utrudi in v nedogled ne bo mogla plesati in se bi potem posvetila poučevanju najmlajših.

Upokojitev plesalcev?

S sogovornico sta se dotaknili tudi aktualne teme – upokojitve plesalcev, saj to področje tako pri nas kakor v tujini ni urejeno. Trenutno Antoneta živi v Ljubljani in pleše v Operi baletu Ljubljana. Gostje so si nato v presenetljivo mrzlem avgustovskem večeru še ogledali kratke videoposnetke Antonetinega diplomskega nastopa, nato pa je sledilo še nekaj vprašanj iz publike.

Na koncu se je Polonca Jazbinšek zahvalila sogovornici ter ji zaželela uspešno baletno kariero. Med drugim je omenila, da si želimo, da bi jo lahko kdaj videli na šentjurskem odru. Vse zbrane pa je povabila na druge Ipavčeve čajanke in druge dogodke v sklopu leta Josipa Ipavca. (Ana Evelina Plahuta, Foto: Danijel Berden)

Sorodne novice

Kaj je skupnega monodrami, čajanki in koncertu? Kavarna Pri Kulturni pip’ci!

Jure Godler

Dolenjski večer z Bort Rossom Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

Nasmejan petek trinajsti in dolenjska sobota

Jure Godler

Možiček z režiserjem

Jure Godler

Hrvaški “predavatelj” zabaval občinstvo Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

Tin Vodopivec s prijatelji napolnil Zgornji trg pri Kulturni pip’ci

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več