19.4 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Kaj je skupnega monodrami, čajanki in koncertu? Kavarna Pri Kulturni pip’ci!

Kaj bi, Che bi …

… res dobro vprašanje, ki se na prvo misel vrača v zgodovinsko obdobje upornika in revolucionarja Che Guevare. Ampak ni čisto tako … Odgovor bo znan v petek, 27. avgusta, ob 20. uri.

Najprej gre res za kultnega Ernesta Che Guevaro. Ko te njegova osebnost tako predrami, da ga skušaš spoznati, razumeti, ujeti njegovo bit, potem ugotoviš, da je petdeset let po brutalnem uboju, ko so na Kubo poslali le odrezane dlani za identifikacijo prstnih odtisov, on in vse okoli njega le še interpretacija. In to ne le ena, ampak je teh interpretacij ogromno. Tako ogromno, da je njegova podoba (poleg Jezusa Kristusa) najbolj multiplicirana podoba 20. stoletja, pravzaprav kar celotne človeške zgodovine. In ko to spoznaš, vstopiš v svet čarovnije. Takrat lahko začaraš nov svet. Kaj bi Che, če bi … bil jaz ali ti ali mi vsi … bil tukaj … bil zdaj … Idealna zgodba za enega igralca in tiskalni stroj, torej. Predstava je avtorski projekt Nuše Ofentavšek, Nuše Komplet Peperko, Miha Peperka in Žige Medvešeka, v produkciji Hiše kulture Celje in Kofein teatra.

Ipavčeve čajanke pri Pip’ci

Na prvi Ipavčevi čajanki se bomo dotaknili baleta. Na obisk smo povabili mlado slovensko baletko Antoneto Turk, ki je junija 2021 diplomirala na priznani baletni akademiji v Budimpešti. Dogajanje bo pri Pip’ci potekalo od 17. ure naprej, ko bodo naprej na vrstu prišli najmlajši. Otroci se lahko namreč udeležijo kratkih baletnih delavnic in predstavitve baletne opreme in kostumov.

Ob 19. uri pa bomo z Antoneto poklepetali o življenju baletnika, koliko ur na dan vadi in čemu vse se odreka. Pogovor bo potekal tudi o prvem slovenskem baletu Možiček, katerega avtor je Josip Ipavec.

Žepna zasedba v vsej svoji raznolikosti

Pocket Edition je slovenska “žepna zasedba”, sestavljena v avstrijskem Gradcu. V skupini igrajo Andrej Kos na harmoniki, Ines Ljubej na tolkalih, Filip Brezovšek na klarinetu in Neža Pavlovič na kontrabasu. Med njimi nežnejša polovica prihaja iz Šentjurja. Se bo pa Pocket Editionu pridružil tudi Primož Pečar, vokal. Njihovo ustvarjanje je žanrsko precej raznoliko in se še najbolje identificira z oznakami jazz, pop in etno.

Kulturna pip’ca se bo tako v nedeljo, 29. 8. 2021, od 20. ure naprej, kopala v glasbi.

Sorodne novice

Balerina Antoneta Turk na prvi Ipavčevi čajanki

Jure Godler

Dolenjski večer z Bort Rossom Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

Nasmejan petek trinajsti in dolenjska sobota

Jure Godler

Možiček z režiserjem

Jure Godler

Hrvaški “predavatelj” zabaval občinstvo Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

Tin Vodopivec s prijatelji napolnil Zgornji trg pri Kulturni pip’ci

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več