21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

Bili so dobri stari časi ŠKMŠ-ja, novi pa naj bodo!

Šentjur, 21. 9. 2016 – Uspehi in tegobe ŠKMŠ-ja od 1996 naprej je bil naslov okrogle mize, ki jo je organiziral Študentski klub mladih Šentjur kot še enega izmed dogodkov v okviru praznovanja 20 let delovanja kluba, ki pa ni bil namenjen zabavi, ampak aktivnemu pretresanju idej in mnenj manj o uspehih ter več o tegobah kluba. V goste so klubovci povabili bivše predsednike in aktiviste študentskega kluba, predstavnike šentjurskih društev, ki se ukvarjajo z mladimi, predstavnike Občine Šentjur in splošno javnost z namenom, da skupaj poiščejo odgovore na nekatera vprašanja, ki si jih zastavlja že več generacij klubovcev.

ŠKMŠ tovrstnih okroglih miz ni organiziral že nekaj časa, do okrogle mize pred štirinajstimi dnevi pa je prišlo zaradi želje po kvalitetni debati, ki bi privedla do konkretnih rešitev na treh področjih: težave s klubskimi prostori, pridobivanje novih aktivistov in klubski projekti kot odsev interesov mladine. Kot govorniki so se za pravokotno mizo posedli župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, nekdanji predsednik in aktivist ŠKMŠ-ja Bogdan Rahten, aktualni predsednik kluba Andraž Bebar in predsednik Kluba študentov Kranj Matej Šavs, ki so se v dveh urah sprehodili skozi zgoraj omenjene teme z moderatorko okrogle mize Nastijo Močnik – nekdanjo predsednico ŠKMŠ-ja in zdajšnjo vodjo JSKD, območne izpostave Šentjur. P2 v športnem parku, prostor, kjer deluje klub (poleg pisarne po hodniku malce naprej) in ki je bil v sredo naložen z vso klubsko lastnino, je postal prizorišče spoštljive debate, ki pa so se je fizično udeležili zgolj aktivisti kluba in Judita Methans Šarlah, vodja občinskega oddelka za kulturne dejavnosti, nekaj pa jih je spremljalo diskusijo preko livestreama na Facebooku, tako da organizatorji lahko upajo, da je bil domet idej vendarle širši kot dvajset posameznikov.

Kot najpomembnejšo tematiko so klubovci izpostavili pomanjkanje ustreznih prostorov za klubska druženja in dogodke. P2 (ki je v lasti občine in je bil primarno predviden zgolj kot začasna rešitev prostorske problematike) ni več prostor za druženje, ampak prostor za skladiščenje in tako neprimeren za mnogo projektov. V mislih so imeli klubovci predvsem minikoncerte, ki so se pred obnovo Ipavčevega kulturnega centra izvajali v kulisarnici Kulturnega doma, zdaj pa gostujejo v Galeriji Zgornji trg, čemur je župan naklonjen, manj pa Judita Methans Šarlah, ki kot ustrezen prostor za minikoncerte vidi v avli IKC-ja: “Ipavčev kulturni center je bil tudi grajen za mlade. Enkrat bi morali poskusiti. Res je, da je vse sterilno in novo, ampak tako kot morate paziti v galeriji, morate paziti v IKC-ju. (…) Avla je bila namenjena za minikoncerte že od samih razpisov.”

V predlogih je bil prav tako konkreten župan, ki si želi, da klub deluje naprej in pomaga občini in drugim društvom pri izvrševanju mladinske politike. Predstavil je idejo o izgradnji novih klubskih prostorov na Ipavčevi 17 pod parkiriščem pred Galerijo Zgornji trg, poudaril, da je izgradnjo pripravljena financirati občina, ki bo ostala lastnik prostorov, ŠKMŠ pa bi sodeloval tako, da bi pripravil celotno idejno zasnovo prostora, katerega bi bili najemniki in upravljalci. Ideja je med prisotnimi naletela na odobravanje, a hkrati so poudarili, da klub potrebuje ustrezne prostore ne zgolj čez nekaj let, ampak tudi zdaj, saj se po mnenju Nastije Močnik nekonsistentnost dogodkov, kot so minikoncerti, ki so vedno bili paradni konj kluba, kaže v upadu mladih na dogodkih. Jure Godler, nekdanji predsednik in aktivist kluba, pa je predlagal “vrnitev” minikoncertov v kulisarnico – nova kulisarnica ni na udaru oči in ušes sosedov, prav tako ni potrebe po sterilnosti prostora, ima pa približno enako površino kot stara kulisarnica.

Naslednja tema o pridobivanju klubskih aktivistov je pogovor usmerila v razloge, zakaj je dobro biti aktivist – čas nameniš izoblikovanju klubske prihodnosti, pridobiš raznolike izkušnje, nova prijateljstva, široko socialno mrežo in razviješ osebne kompetence – in v širša družbena vprašanja – kako to, da si mladi ne želijo takšnega kakovostnega, koristnega in raznolikega preživljanja prostega časa. Matej Šavs se ni strinjal, da je sodobna mladina pasivna, le bolj je obremenjena s faksom in pričakovanji družbe ter strahom pred nezaposlenostjo, tako da manj časa namenja tovrstni obštudijski dejavnosti. Sodelujoči v razpravi se niso dokopali do rešitev tega problema, je pa Bogdan Rahten predlagal stalno aktivnost klubovcev in gverilsko delovanje ena na ena pri skrbi za klubski podmladek.

Zadnja, a zato nič manj pomembna, pa je bila tema o projektih kot odsev interesa mladih. ŠKMŠ je v dvajsetih letih svojega delovanja postal znan po organiziranju športnih, kulturnih, zabavnih in izobraževalnih projektov, najuspešnejši in najbolj obiskani so Šentrock, Športne igre in Bazenjenje. V zadnjem času pa opažajo, da na dogodke prihaja vedno manj ljudi. Nastija Močnik je iskala odgovor na vprašanje: “Kaj ponuditi študentom – ali je cilj mladino le zabavati ali tudi izobraževati?” Na sredini boš najvarnejši, je vedel že Ikarus – in tako pravijo tudi klubovci, ki bodo še naprej iskali zlato sredino med projekti, ki prinašajo zaslužek, in projekti, ki vzgajajo mladino.

Na okrogli mizi so poudarili, da se vse prepogosto soočajo z birokratskimi ovirami pri pridobivanju dovoljenj za dogodke in predsodki, da mladi niso dovolj odgovorni organizatorji. Prejšnjetedenski dogodek –  nepričakovana odpoved najemne pogodbe za prostore Kulturnega doma s strani Krajevne skupnosti Gorica pri Slivnici, kjer so nameravali izvesti prvi Šentech, je zgolj potrdila opažanja in skrbi klubovcev. Večkrat pa je tekom debate bilo slišati, da kjer je volja, tam je pot, in če to velja za zdajšnjo generacijo klubovcev, potem si bodo zagotovo še naprej prizadevali za kritično razmišljanje, aktivno državljanstvo, nasprotovali mainstreamu in mladim ponujali alternativo. (Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

ŠKMŠ: Če kdaj, je zdaj čas, da si pomagamo

Jure Godler

Miha Oman: »Narediti ŠKMŠ najboljši študentski klub v Sloveniji.«

Jure Godler

Turnir v odbojki: Vroča tekma, a zaledenela stopala

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Združili dve tradicionalni prireditvi in dobili …

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več