-0.4 C
Šentjur
14/12/2019
sentjur.net

Brati ali ne brati – to je zdaj vprašanje

Ponikva, 8. 9. 2018 – Na današnji dan praznujemo mednarodni dan pismenosti. Na svetu nas je skoraj 4 milijarde pismenih ljudi, kar je zadosten razlog za praznovanje. Ob tej priložnosti so na Ponikvi pripravili prireditev srečanje bralcev. Dan se je tako začel na Slomškovi domačiji v Slomu pri Ponikvi, kjer so se obiskovalci najprej zbrali in prisluhnili zanimivim predavanjem.

V uvodu je zbrane v dvorani pozdravila in nagovorila predsednica Celjske podružnice Bralnega društva Slovenije Tanja Jelenko, svojo besedo pa je kasneje predala znanstvenemu svetniku doktorju Andreju Strudenu, ki je skozi svoje predavanje skušal predstaviti Slomškovo skrb za omiko, moralo in zdravje kmečkih ljudi. Slomšek je bil eden tistih, ki se je zavzemal za kmete in jim poskušal nuditi koristne nasvete, ki so jim prišle v tistih časih še kako prav, ozaveščal jih je, kaj morajo storiti, da jim bo bolje in lažje. Zanimivemu predavanju o dogajanju včasih smo se zopet vrnili v današnji čas, kjer se vse pogosteje dogaja, da mladi postavljajo prednost vsemu drugemu kot pa knjigam. Zakaj dobimo odpor do branja, ko učitelj omeni domače branje, so se spraševali dijaki Šolskega centra Celje in na zabaven način svoje odgovore in razloge predstavili poslušalcem.

Kot predzadnja govornica je bila soustanoviteljica celjske podružnice Bralnega društva Slovenije Brina Zabukovnik Jerič, ki je predstavila projekte, s katerimi v Velenju spodbujajo ljudi k branju. Projekti so namenjeni vsaki generaciji posebej torej za šolske otroke, najstnike in starejše. Po slišanih projektih velenjske knjižnice je spregovoril še Zlatko Zevnik, ki je predstavil tematske poti na Ponikvi, ki so namenjene prav vsem obiskovalcem. Za glasbo so poskrbeli mladi iz skupine Šansonet. Dogajanju na Slomu je sledil krajši pohod do cerkve sv. Martina na Ponikvi, kjer je cerkev predstavil domači župnik Alojz Kačičnik. Prav tako so v cerkvi otvorili razstavo slikarskih del Gorana J. Horvata. Za konec dogajanja so poskrbeli učenci domače osnovne šole, skupaj s svojimi učitelji, ter spregovorili o kulturni dediščini Ponikve. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Jure Godler

Zaradi ljubezni je plačal davek

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Sloven’c Slovenca vabi

Tjaša Ferlež

Za ugodno letino, vreme in zdravje v hiši in hlevu

Jure Godler

Dobri ljudje so dobra šola

Tjaša Ferlež

Otvoritev končanih del na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več