17.1 C
Šentjur pri Celju
04/06/2023
sentjur.net

Brati gore: Tudi o železnici na Triglav

Šentjur, 8. 12. 2022 – Planinsko društvo Gorica pri Slivnici je v šentjurskem IKC organiziralo predavanje z Dušanom Škodičem. Škodič je planinski publicist, avtor treh knjig in planinsko-zgodovinskega vodnika ter član uredniškega odbora Planinskega vestnika. Z njim se je v sproščenem duhu pogovarjala Barbara Gradič Oset. Gost večera je spregovoril, kako se je v njem zbudila ljubezen do gora. To ljubezen je z darom za pisanje uspešno spravil med platnice štirih knjig. Po knjigah Devet dni v avgustu, Ljudje v gorah,  Smeh z gora: Zabavne planinske zgodbe je v literarno zbirko dodal še planinsko-zgodovinski vodnik Meja na razvodnici: ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe (1920-2020).

V zanimivem pogovoru sta se z voditeljico dogodka dotaknila številnih tem, ki jih je zapisal avtor v knjigah. Od smešnih dogodkov, ki so nastali v gorah, pa vse do resnih tem kot je Rapalska pogodba, ki sta jo podpisali Kraljevina SHS in Kraljevina Italija, pri čemer je bila tretjina slovenskega etičnega ozemlja, Istra in del Dalmacije dodeljena Italiji v zameno za priznanje Kraljevine SHS.

Posebej zanimivo je bilo njegovo pripovedovanje o načrtih prejšnjega stoletja za gradnje na Triglavu, med drugim je predstavil projekt ozkotirne zobate železnice, mogočen meteorološki observatorij ter načrt obsežnega žičniškega sistema, ki bi segal vse do pod vrha Triglava. (Jure Godler)

Sorodne novice

Barbara Gradič Oset na čelu kulturnikov

Jure Godler

Knjige v mreži z Barbaro in Nušo

Jure Godler

Gore brali virtualno

ViP

#koronaintervju št. 31 – Barbara Gradič Oset, novinarka

ViP

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler

Gorniška knjiga ali potopis

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več