17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Čebelarsko društvo Šentjur odprlo vrata čebelnjaka

Šentjur, 17. 6. 2016 – Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, v sodelovanju s čebelarskimi društvi že tradicionalno organizira Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. Namen Dneva odprtih vrat je izobraževanje in informiranje splošne javnosti o pomenu čebel in čebelarstva, pridružujejo pa se mu tudi čebelarska društva v Občini Šentjur. Obiskali smo društveni čebelnjak Čebelarskega društva Šentjur, ki je pred kratkim obeležilo 110-letnico delovanja. Člani društva so obiskovalcem z veseljem pokazali notranjost čebelnjaka, svojo dejavnost pridobivanja medu in skrbi za čebele. Čebelarja Jaka Hladnik in Mirko Gajšek pa sta tudi demonstrirala pridelavo medu.

Čebele, ki so za naravo skoraj najbolj pomembne živali, saj oprašujejo številne rastline, poleg tega pa še pridelujejo zdrave čebelje pridelke. Pripravili so tudi pokušino izdelkov iz medu, od praktične uporabe čebeljega voska do najbolj znanega pridelka čebel – medu. Društvo šteje 40 članov in trudijo se, da bi lahko svoje znanje prenesli tudi na mlajše generacije čebelarjev. Pri društvenem čebelnjaku, za katerega skrbi Andrej Kavka, pa je bilo letos še posebej svečano, saj je ravno na dan odprtih vrat čebelnjakov svoj rojstni dan praznovala tudi predsednica društva Mihaela Kotnik, pa tudi njena starejša sestra Vida. Seveda čestitka ni minila brez čebelarske himne. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na dnevu odprtih vrat tudi delavnica in medgeneracijsko druženje

Jure Godler

Vrata je odprl Rožančev čebelnjak

Jure Godler

Brez čebel ne preživi niti človek

Tjaša Ferlež

Odprli so vrata čebelnjaka v Dobovcu pri Ponikvi

Jure Godler

Optimistično in medovito v leto 2022

Tjaša Ferlež

Z otroškimi risbicami proslavili svetovni dan čebel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več