27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Na dnevu odprtih vrat tudi delavnica in medgeneracijsko druženje

Šentjur, 26. 5. 2023 – Šentjurski čebelarji imajo dolgo tradicijo, saj so se prvič ustanovili že leta 1906. Pomemben dogodek v njihovi zgodovini pa je tudi postavitev učnega čebeljnaka, v katerega je bilo vloženega veliko prostovoljnega dela in financ. Čebelnjak so zgradili leta 1960 v njem pa se čebelarji strokovno izobražujejo in izvajajo krožke ter delavnice. Vseskozi pa se trudijo, da znanje o čebelah prenašajo tudi na mlajše rodove in za čebelarjenje navdušijo že otroke. Tudi za to pripravijo vsako leto dneve odprtih vrat.

Učni čebelnjak Čebelarskega društva Šentjur je bil v petek, znova poln vrtčevskih otrok z zvedavimi očmi. “Otrokom smo prikazali življenje čebel v samem panju in v naravi, s poudarkom na pomen čebel za ljudi,” nam je zaupala Mihaela Kotnik, nekdanja predsedica šentjurskih čebelarjev. Za otroke so pripravili tudi dve delavnici – na prvi so pekli medeno pecivo, na drugi pa so vlivali voščene figurice. Vlili so kar 300 čebelic za vseh 300 otrok, ki so si ta dan čebelnjak tudi ogledali. “V roku treh ur so nas obiskale številne skupine vrtčevskih otrok in pet skupin otrok iz OŠ Franja Malgaja Šentjur,” je razložila bivša predsednica.

S citrami in petjem

Otroci pa so pred čebelnjakom tudi zapeli ob zvoku citer. Z njimi so zaigrali in zapeli udeleženci študijskega krožka LUŠ-ni orkester, ki jih vodi Jasmina Levičar. Skupina deluje v okviru Ljudske univerze Šentjur in tako so v čebelarskem društvu dosegli tudi medgeneracijski učnek druženja. Skupaj z otroci pa so prepevali ljudske otroške melodije.

“Čebelarji smo zelo odvisni od narave. Že nekaj let zapored nam zagodejo pozeba in slabo vreme. Letos nam je recimo zagodel majski dež, zato moramo nekateri čebelarji celo čebele hraniti, da bodo preživele in postale dovolj močne, da bodo v teh prehodnih mesecih nabrale tudi kaj medu” nam je žalostno zaupal Anton Jug, aktualni predsednik društva. V Čebelarskem društvu Šentjur so pred leti na enem od panjem izvedli tudi elektronsko merjenje prirastka. “En panj je postavljen na elektronsko tehtnico in z GSM modulom, ki pošilja čebelarjem sporočilo o teži panja. Po teži panja lahko spremljamo, prirast medu. Če pa teža pada, pomeni, da čebele nimajo dovolj hrane in za čebelarje pomeni to alarm, da jih je treba nahraniti,” je povedal predsednik ČD Šentjur.

V šentjurskem čebelnjaku živi okoli 15 čebeljih družin. Za njih skrbita Andrej in Ela Kavka. “Dan čebelnjaka je lokalni praznik, njegov namen pa je, da predstavimo čebelnjak in dan se posvetimo najmlajšim. Pripravili smo jim delavnice, pokukali pa smo tudi v samo življenje čebel,” je zaključil Anton Jug, ter se znova posvetil skupini otrok, ki je že nestrpno čakala, da vstopi v čebelnjak. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vrata je odprl Rožančev čebelnjak

Jure Godler

Staršem novorojenčkov podarili več kot 130 sadik lip

Jure Godler

Odprli so vrata čebelnjaka v Dobovcu pri Ponikvi

Jure Godler

Z otroškimi risbicami proslavili svetovni dan čebel

Jure Godler

Šentjurski čebelnjak s sodobnim načinom nadzora prirasta

Jure Godler

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več