-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Drameljski učenci upodobili Josipa Ipavca v pop art tehniki

Dramlje, 7. 3. 2021 – Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca. V letu 2021 se spominjamo 100. obletnice smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca (21. 12. 1873–8. 2. 1921), ki je za slovensko glasbeno zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. Med njimi posebej izstopata prvi slovenski balet Možiček in najobsežnejše delo opereta Princesa Vrtoglavka, sicer pa glavnino njegovega ustvarjanja predstavljajo samospevi in orgelske skladbe.

Tudi učenci in učitelji na OŠ Dramlje smo se s kulturno-tehniškim dnem v mesecu februarju začeli poglabljati v neverjetno zapuščino skladatelja dr. Josipa Ipavca.  Z vsakodnevnimi dejavnostmi pa pri pouku spoznavamo njega in njegovo rodbino, ki je tako močno zaznamovala našo občino in tudi državo Slovenijo.

Učenci so tako preko različnih likovnih tehnik upodobili Možičke, katere smo razstavili na okna naše šole in v jedilnico. Upodobili so dr. Josipa Ipavca v pop art tehniki in popestrili garderobo. Ogledali smo si različne prispevke o slavnih Ipavcih (Opus, prispevki Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur,…). Prisluhnemo različnim Ipavčevim skladbam in preko njih začutimo utrip njihovega časa. Celotno dogajanje pa smo v tem tednu zaokrožili še s posebnim novim šolskim zvonjenjem, s katerim se na prav poseben način spominjamo skladatelja dr. Josipa Ipavca. (OŠ Dramlje)

Sorodne novice

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Gorenjci čudovito zapeli Josipovo pesem

Jure Godler

Klopco z dotrajano barvo spremenili v klavir

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več