14.2 C
Šentjur
16/09/2019
sentjur.net

Dan D za vinogradnike

Šentjur, 10. 4. 2019 – Dan D za vinogradnike je zagotovo trenutek, ko strokovna komisija pokuša njihova vina in temu posledično pripiše oceno vina. Ocenjevanje vin šentjurskih vinarjev organizira Vinogradniško društvo Šentjur, ki mu predseduje Jurij Malovrh v sodelovanju s Šolskim centrom Šentjur. Strokovno komisijo je letos sestavljalo pet članov: Tone Vodovnik, kot predsednik, Tadeja Vodovnik, Darja Bovha, Edi Jug in Jaka Gunzek.

Zbrane v Vinogradniški učni kleti je na začetku pozdravil predsednik društva Malovrh. “Lansko leto je bilo za nas vinogradnike nenavadno, saj je trta obilno rodila, kvaliteta pa pa ni bila tako velika, vendar smo vseeno zadovoljni,” je uvodoma o lanskoletni beri grozdja povedal predsednik vinogradnikov ter poprosil komisijo, naj letos ne bo preveč stroga. V svojem hudomušnem stilu je nadaljeval, da imajo ženske veliko bolj prefinjem okus, saj so od začetka človeškega rodu skrbele za hrano, možje pa za pretepanje med sabo ali za lov, ki ga navadno ni bilo preveliko.

Zbrane je podravil tudi predsednik komisije Tone Vodovnik. Poudaril je, da si vinogradniki prizadevajo celo leto – v vinogradu in v kleti – ter poudaril, da je nagrada zanje tudi dobra ocena celoletnega dela, ki jih navdaja s ponosom. Dopolnil je Malovrha, da je bila lanska letina še vedno zelo kakovostna, glede na nekaj desetletij nazaj, ko je bila sladkorna stopnja precej nižja, kot je danes. Izpostavil pa je tudi problem, da kljub temu, da so vina vedno bolj kvalitetna jih vedno manj spijem, kvalitetna vina velikokrat ostajajo v sodih. Petčlanska komisja je ocenila 18 vin bele zvrsti, 29 vin sotnih belih, eno zvrst roseja, dve zvrsti mešanega rdečega, devet vzorcev sortnega rdečega in tri vzorce posebnega vina. Izpostaviti moramo tudi najvišjo oceno za vina 19,0, ki jo je za laški rizling 2017 – izbor – ponovno prejel mladi vinogradnik Jure Zdolšek. Za to oceno je prejel veliko zlato plaketo. Prvič so ocenjevalci pokusili tudi Zdolškovo penino. Plakete bodo razdeljene na Šentjurjevem.

Sorodne novice

Prvič so se na Šentjurjevem predstavili mladi glasbeniki

ViP

Šentjurčani imamo prvo penino

Jure Godler

Na pragu največje turistične prireditve pri nas

Jure Godler

Šentjurjevo 2018: Jure Zdolšek prvi do vina z oceno 19

Jure Godler

Izbirali so Ipavčeva vina

Jure Godler

Tokrat grozdje občinske trte potrgali v sončku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več