2.2 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net

Dan D za vinogradnike

Šentjur, 10. 4. 2019 – Dan D za vinogradnike je zagotovo trenutek, ko strokovna komisija pokuša njihova vina in temu posledično pripiše oceno vina. Ocenjevanje vin šentjurskih vinarjev organizira Vinogradniško društvo Šentjur, ki mu predseduje Jurij Malovrh v sodelovanju s Šolskim centrom Šentjur. Strokovno komisijo je letos sestavljalo pet članov: Tone Vodovnik, kot predsednik, Tadeja Vodovnik, Darja Bovha, Edi Jug in Jaka Gunzek.

Zbrane v Vinogradniški učni kleti je na začetku pozdravil predsednik društva Malovrh. “Lansko leto je bilo za nas vinogradnike nenavadno, saj je trta obilno rodila, kvaliteta pa pa ni bila tako velika, vendar smo vseeno zadovoljni,” je uvodoma o lanskoletni beri grozdja povedal predsednik vinogradnikov ter poprosil komisijo, naj letos ne bo preveč stroga. V svojem hudomušnem stilu je nadaljeval, da imajo ženske veliko bolj prefinjem okus, saj so od začetka človeškega rodu skrbele za hrano, možje pa za pretepanje med sabo ali za lov, ki ga navadno ni bilo preveliko.

Zbrane je podravil tudi predsednik komisije Tone Vodovnik. Poudaril je, da si vinogradniki prizadevajo celo leto – v vinogradu in v kleti – ter poudaril, da je nagrada zanje tudi dobra ocena celoletnega dela, ki jih navdaja s ponosom. Dopolnil je Malovrha, da je bila lanska letina še vedno zelo kakovostna, glede na nekaj desetletij nazaj, ko je bila sladkorna stopnja precej nižja, kot je danes. Izpostavil pa je tudi problem, da kljub temu, da so vina vedno bolj kvalitetna jih vedno manj spijem, kvalitetna vina velikokrat ostajajo v sodih. Petčlanska komisja je ocenila 18 vin bele zvrsti, 29 vin sotnih belih, eno zvrst roseja, dve zvrsti mešanega rdečega, devet vzorcev sortnega rdečega in tri vzorce posebnega vina. Izpostaviti moramo tudi najvišjo oceno za vina 19,0, ki jo je za laški rizling 2017 – izbor – ponovno prejel mladi vinogradnik Jure Zdolšek. Za to oceno je prejel veliko zlato plaketo. Prvič so ocenjevalci pokusili tudi Zdolškovo penino. Plakete bodo razdeljene na Šentjurjevem.

 

 

 

Sorodne novice

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več