14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Dan odprtih vrat šentjurskega čebelnjaka

Šentjur, 6. 6. 2015 – Šentjurski čebelarji so se pridružili vseslovenski akciji in tudi sami pripravili dan odprtih vrat učnega čebeljnaka. V teh dneh je veliko pozornost v Občini Šentjur veljalo čebelam, izobraževanju, spoznavanju pomena in produktov iz medu. Člani šentjurskega čebelarskega društva so vse obiskovalce zelo prijazno sprejeli in jim pokazali tudi notranjost čebelnjaka, opravila s čebelami, točenje medu, izdelke … Prvi so učni čebelnjak obiskali mladi čebelarji iz krožkov osnovnih šol. Ti so svoje znanje še nadgadili, vsak pa je prejel tudi kozarček medu šentjurskega čebelnjaka. Po ogledu pa so jim čebelarji pripravili tudi medeni piknik. “Nekaj več obiska smo imeli letošnje leto, saj smo združili dan odprtih vrat tudi medeni piknik, kjer so se otrokom iz šolskih krožkov pridružili tudi starši,” nam je povedala predsednica Čebelarskega društva Šentjur Mihaela Kotnik. Otvoritev pa so popestrili tudi s kulturnim vložkom dveh harmonikarjev iz OŠ Franja Malgaja Šentjur. “Letošnja bera medu je zadovoljiva, še bolj pa so zadovoljni tisti, ki so jim čebelice dobro prezimile,” doda Kotnikova. Prizna tudi, da so nekaterim čebele čez zimo pomrle in morajo sedaj na novo ustvariti čebelje družine, posledično pa se seveda pozna pri količini medu.

V čebelnjaku in ob čebelnjaku pa društvo premore tudi dva opazovalna panja, kjer si lahko obiskovalci od blizu ogledajo matice, trote, zalego … Otroci v čebelarskih krožkih pridobivajo zgolj teoretično znanje, v učnem čebelnjaku pa tudi praktično. Šolski čebeljnak je bil letos polno naseljen s čebeljimi družinami, saj je letos gostil kar 20 čebeljih družin, lani pa le tri. Ravno to pa je odraz novega upravljavca čebelnjaka Andreja Kavke, ki je v čebelnjak naselil svoje čebelje družine. “Pridno in vzorno skrbi za čebele in pa tudi za okolico,” je še novega upravljalca pohvalila Kotnikova. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da je društvo za pobratenje podarilo OŠ Hruševec Šentjur učni čebelnjak, ki pa so ga ti zaradi primernega vzdrževanja podarili čebelarskemu društvu, doda tudi vodja TIC Alenka Testaniere. Čebelar Jaka pa je obiskovalcem razložil celoten postopek pridobivanja medu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Optimistično in medovito v leto 2022

Tjaša Ferlež

Z otroškimi risbicami proslavili svetovni dan čebel

Jure Godler

Šentjurski čebelnjak s sodobnim načinom nadzora prirasta

Jure Godler

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Jure Godler

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več