13.2 C
Šentjur pri Celju
28/10/2021
sentjur.net

Decembrski dnevi: Mehki medenjaki z orehi

December je tu. Letos malo drugačen. Vseeno je to ta veseli mesec obdarovanj, prihoda treh dobrih mož, praznovanj, peke slaščic, majhnih skrivnosti pri zavijanju daril, objemov, dolgih večerov pri družinski mizi …

Ponujam vam nekaj idej za slastne jedi in peciva, namige za okraševanje doma, zavijanje daril, načrtovanje nakupovalnih seznamov … Vse v smeri prijetnega preživljanja časa do novega leta.

Dostikrat se zgodi, da si ženske ravno v tem mesecu naložimo še več dela, načrtov, kaj vse še moramo postoriti do silvestrskega večera. In potem? Veliko dela v službi in doma. Približuje se božični večer. In potem se zgodi, da želimo vse pospraviti, počistiti, okrasiti, skuhati, napeči slaščice, zaviti darila in še urediti sebe – v enem dnevu! Težko.

Poskusimo vsaj nekaj dela opraviti prej. Mogoče pa nam lahko pri tem pomagata namig in naloga dneva.

Mehki medenjaki z orehi

SSJ Decembrski dnevi: Mehki medenjaki z orehi December je tu. Letos malo drugačen. Vseeno je to ta veseli mesec obdarovanj, prihoda treh dobrih mož, praznovanj, peke slaščic, majhnih skrivnosti pri zavijanju daril, objemov, dolgih večerov pri družinski mizi ... Natisni recept
Porcije: 4 Čas kuhanja oz. pečenja:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

  • 300 g pirine polnozrnate moke (lahko tudi navadne pšenične moke),
  • 1 čajna žlička sode bikarbone,
  • 2 čajni žlički začimb za medenjake,
  • pol čajne žličke soli,
  • 1 zrela mehka banana,
  • 160 g medu,
  • 125 g masla,
  • orehova jedrca.

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Banano pretlačimo z vilicami in jo dodamo k moki, sodi bikarboni, začimbam za medenjake in soli. Maslo počasi raztopimo in mu dodamo med. Vse skupaj zgnetemo in za pol ure pokrito postavimo v hladilnik – lahko tudi čez noč.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Na pekač položimo papir za peko. Orehova jedrca položimo na pekač. Naj bodo v pečici 5 minut, da samo zadiši po orehih. Tako dosežemo hrustljavo orehovo lupinico.

Iz testa oblikujemo približno 10 g težke kroglice, ki jih polagamo na pekač. Na sredino kroglice položimo orehovo četrtinko ali polovičko in jo rahlo potlačimo. Pečemo 10 minut pri 200 stopinj. Medenjake ohladimo, nekaj jih takoj pojejmo, nekaj pa spravimo v steklen kozarec s pokrovom, da nas počakajo do miklavža.

Namig dneva:

V beležko (virtualno ali navadno) ali na list papirja napišemo vse osebe, ki jih želimo obdariti in seveda tudi, kaj jim želimo podariti. Osnovni seznam tako imamo, tekom dni bomo seveda kaj dodajali ali črtali. Ne pozabimo, da je lepo osebno darilo tudi pecivo, suho sadje, pismo zahvale, domača marmelada, doma narejen okrasek, sestavine za kakšno jed s priloženim receptom, pripomočki za kuhinjo … Pomislimo, kaj oseba potrebuje ali si želi, upoštevajmo hobije, hišne ljubljenčke, vrsto športnih dejavnosti … Imamo vsaj 2 tedna časa, da seznam dokončamo in pričnemo z nakupi ali domačim delom. Lepo in srcu toplo darilo ni vedno drago!

Naloga dneva:

V večjo vrečo ali škatlo pričnemo zbirati razne škatle vseh velikosti ter papir različnih barv – tudi rjavega, ki ga dobimo v škatlah dostavnih služb, razne vrvice, trakove za ovijanje, konce volne … Poglejmo v vse predale in kotičke, kamor te stvari odlagamo ter jih pospravimo na eno mesto, da imamo pregled nad zalogo.

Naredimo si nasmejan, pozitiven in vesel prvi dan v decembru 2020!

Rubriko pripravila SSJ.

Sorodne novice

Decembrski dnevi: Božično deblo

SSJ

Decembrski dnevi: V prazničnih dnevih lahko zadiši svež kruh

SSJ

Decembrski dnevi: Pisani sadno-jogurtovi lončki

SSJ

Decembrski dnevi: Krhki piškoti iz arašidovega masla

SSJ

Decembrski dnevi: Praznična dekoracija

SSJ

Decembrski dnevi: Kukiji iz ržene moke in stevije

SSJ
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več