-0.9 C
Šentjur pri Celju
27/01/2021
sentjur.net

Decembrski dnevi: Ričet s (dobjansko) klobaso

V teh hladnih, zimskih dneh se prileže jed na žlico. Jedi, kot so golaž, jote, ričet in pasulj ogrejejo telo in so nasitne. Skuhamo jih večji lonec in jih jemo vsaj dva dni ter še zamrznemo za kakšno kosilo. Ričet je ena izmed kultnih jedi naših mam in babic.

Vsebuje veliko vlaknin, ki so dobrodošle v naši prehrani v dneh, ko se manj gibljemo in je posledično zaradi tega naša prebava upočasnjena. Sama ga pripravljam z veliko korenja, rumenega in rdečega, s porom, kakšno kolerabico. V vse jedi pozimi dodajam, tudi če tega ni v receptu, ščep kurkume, ingverja v prahu in malo čilija. Te začimbe ogrejejo telo in delujejo protivnetno – okus jedi se pa ne spremeni, kvečjemu izboljša.

Ričet s klobaso

Decembrski dnevi: Ričet s (dobjansko) klobaso V teh hladnih, zimskih dneh se prileže jed na žlico. Jedi, kot so golaž, jote, ričet in pasulj ogrejejo telo in so nasitne. Skuhamo jih večji lonec in jih jemo vsaj dva dni ter še zamrznemo za kakšno kosilo. Ričet je ena izmed kultnih jedi naših mam in babic. Natisni recept
Porcije: 4 Skupni čas priprave: Čas kuhanja oz. pečenja:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

  • ješprenj,
  • fižol,
  • korenje,
  • čebula,
  • por,
  • koleraba,
  • mleta rdeča paprika,
  • začimbe,
  • klobase

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Ješprenj in fižol namočimo že prejšnji večer, da skrajšamo čas kuhanja drugi dan.

Ješprenj in fižol v rahlo soljeni vodi skuhamo skoraj do mehkega, vsakega posebej v svojem loncu. To pa zato, da tretjino kuhanega ješprenja in fižola shranimo v hladilniku. Naslednji dan bomo pripravili okusno hitro večerjo. Sesekljano čebulo in vso zelenjavo popražimo na žlici olja ali masti. Dodamo mleto rdečo papriko. Dolijemo malo vode in dušimo 10 minut.

Dodamo kuhan ješprenj in fižol. Oba z vodo, v kateri ju kuhamo. Dodamo začimbe, zalijemo s pol litra vode in počasi kuhamo slabe pol ure. Klobase skuhamo. Vodo, v kateri smo jih kuhali, prav tako dolijemo v ričet. Jed naj stoji vsaj 15 minut, preden jo postrežemo. Če skuhamo jed iz pol kilograma ješprenja, bomo imeli jedi dovolj za dve kosili, eno zamrznjeno kosilo in dve polovični večerji. Recepta sledita v naslednjih dneh.

Namig dneva: POHVALA

Slovenci smo zadržan narod, vsaj kar se pohval tiče.

Odmislimo trenutke po zaužitju prevelikih količin raznovrstnih substanc – takrat na glas spregovorijo tudi najbolj tihi, kajne?

Imam kar nekaj prijateljev iz Ukrajine in Rusije. Če je le možnost, se družimo. Pri njih je nenapisano pravilo, da pri mizi ne smeš narediti požirka pijače, ne da bi pri tem nekaj pohvalnega o kom povedal. Ko slavimo rojstni dan, vsi prisotni nekaj povedo o slavljencu. Po slavljencu je na vrsti še njegova žena. Če ne slavimo kaj posebnega, povemo pač vsak vsakemu kaj lepega. In pred skoraj 10 leti sem bila prvič na večerji z nekaj Slovenci in dvema Ukrajincema.

Prvič sta me videla in pohvalila mojo pričesko, dobrovoljnost in torbico. V naslednjem krogu nazdravljanja sta pohvalila mene kot ženo in mamo. Nekaj čisto splošnih besed. Vam povem, da ta njihov običaj sploh ni slab. Bolj počasi se pije     (ker veš, da boš moral še velikokrat narediti požirek!), vmes se lepo počasi poje hrana. In je dober občutek, ko o sebi slišiš toliko dobrega – nekatere stvari so ti samoumevne, drugih morda ne opaziš. Ob bližajočih se praznikih lahko prakticiramo ta običaj doma, v službi ob kavici, na zaključnih zabavah … Verjamem, da bomo ta virus premagali in da bodo ukrepi po 15. 12. 2020 sproščeni vsaj do neke mere.

Trenirati začnemo takoj! Napisana beseda bo lažja za začetek. Članom svojega gospodinjstva (tudi zase pripravimo sporočilce) lahko pripravimo majhno pozornost za miklavža – starost ni pomembna. Sosedu vržemo v soboto napisano sporočilo v nabiralnik, sodelavki jo izročimo v petek. Sama sem jih napisala s svinčnikom na papir za peko.

Odmislimo misli, kot so: Kaj bodo pa rekli? Saj ne znam nič pametnega napisati. Ne pišem lepo. Moja pisava je nečitljiva. Kaj si bodo pa mislili o meni? Res ne vem, kaj si bodo mislili o meni! Je pa neverjetno dober občutek, ko pripravljaš in pišeš ta sporočilca.

Naloga dneva: KOPALNIČNA OMARA

Tekom časa se nam v omaricah in predalih nabere veliko stvari. Spraznimo omarice in predale. Pobrišimo in zložimo nazaj samo tiste stvari, ki jih res uporabljamo. Nekatere vrzimo v koš, druge si postavimo v doseg oči – za takojšnjo uporabo! Kreme, ki jim je potekel rok uporabe, lahko uporabimo vsaj za mazanje stopal zvečer preden gremo spat. In da spet ne pozabimo nanje, si jih pripravimo na nočno omarico, da jih vidimo zvečer in seveda uporabimo. Noge nam bodo hvaležne v teh zimskih dneh, ko je koža še bolj suha kot ponavadi.

Dela je samo za 10 minut, toda občutek bo dober, ko bo narejeno! (SSJ)

Sorodne novice

Decembrski dnevi: Pljučna pečenka wellington

Jure Godler

Decembrski dnevi: Božično deblo

SSJ

Decembrski dnevi: Božična pečenka

SSJ

Decembrski dnevi: V prazničnih dnevih lahko zadiši svež kruh

SSJ

Decembrski dnevi: Pisani sadno-jogurtovi lončki

SSJ

Decembrski dnevi: Krhki piškoti iz arašidovega masla

SSJ
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več