18.9 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

Deseto martinovanje

Sveta Helena, Javorje, 12. november 2017 – Najpreproznavnejše šentjursko martinovanje letos slavi 10. jubilejno izvedbo. Na Sveto Heleno, ki se razprostira visoko nad Gorico pri Slivnici, je tudi letos prišlo ogromno pravega martinovanja željnih obiskovalcev. Kot je zadnja leta v navadi, so najpej domači mladi vinogradniki podrli klopotec, nato pa se s polnim sodom helenskih vin odpravili v krajevno cerkev k maši.

Prireditev se je nato nadaljevala na glavnem prizorišču, kjer je zbrane najprej nagovoril predsednik Društva vinogradnikov Sv. Helena Javorje Franci Žurej, nato pa je v svojem duhovitem slogu še enkrat zbrane nagovoril župnik Marko Šraml ter blagoslovil letino. Pred mikrofon so nato stopili še župan mag. Marko Diaci, predsednik KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik ter župan Dobja Franc Leskovšek. Sledil je vrhunec dopoldneva, izbor nove vinske kraljice za leto 2017. Laskavi naslov je letos pripadel domačinki Sabini Mansutti, sicer sestri druge vinske kraljice sv. Helene Romane Mansutti. Kandidatka je pravilno odgovorila na zastavljena vprašanja predstavnikov vinogradniških društev iz Helene, Gorice pri Slivnici, Svetega Štefana in Šentjurja ter si, kot se za kraljico spodobi, nadela še krono in lento ter tako nasledila Tjašo Romih, ki je svoje obveznosti po besedah predsednika društva v minulem letu opravljala več kot odlično.

Obiskovalci so se nato odpravili po gorcah, kjer domačini niso pripravili le degustacije vin, ampak prave gastronomske presežke, ali pa ostali na glavnem prizorišču ter se zabavali ob zvokih skupine Odmev. Tudi letos so prireditelji poskrbeli za kozarce Sv. Helene, ki že leta ohranjajo spomin na vsako od preteklih martinovanj. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Nova vinska kraljica Svete Helene je Tjaša Romih

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več