21.7 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Deveti Kozjanski teden napovedale lajne in legendarni »štirjaki«

Dobje, 22. 8. 2017 – Na domačiji Bojana Gučka v Dobju se je v torek, 22. avgusta, pričel 9. Kozjanski teden. Zaznamoval ga je koncert glasbene skupine Salteris iz južne Nemčije. Obiskovalce so na tamkajšnjem »cimpru« navduševale lajne, ki so zapele v sozvočju opreklja, kontrabasa, citer, violine in kitare. Skupina Salteris, ki jo sestavljajo v večini družinski člani, je izvajala program iz svojega domačega okolja, vse do brazilskega melosa, do južnoameriških, ruskih in srbskih skladb.

Kovaška polka je zazvenela v sozvočju lajne in amposa, njihov član Edi Hofman pa je za lajno priredil kar nekaj Avsenikovih sklad. Ob sozvočju dveh koncertnih lajn je zazvenela med drugim tudi Golica. Naj še dodamo, da je bil pobudnik tovrstnega glasbenega sodelovanja izdelovalec lajn Vlado Nunčič, ki je tudi zaigral nekaj skladb, hkrati pa kot prevajalec zbližal obiskovalcem nemško gostujočo glasbeno skupino tudi v besedi.

»Štirjaki« okupirali Kozjansko domačijo

Naslednji dan je melodije lajn zamenjalo brnenje motorjev. Z eno besedo – pobuda o srečanju Tomos kluba Jezerce je bila zelo na mestu, saj so domačijo dobesedno okupirali ljubitelji legendarnih Tomosovih motorjev, tako imenovanih »štirjakov«. Najprej je v organizirani koloni k domačiji pribrnelo več kot trideset lastnikov APN 4, APN 6, APN 7, Automatic N/NT, A3, Colibri, 14 TL, ATX 50 C, BT 50 itd., nato so se jim pridružili še številni drugi člani okoliških klubov in tudi posamezniki od blizu in daleč.

Ocenjujejo, da se je zbralo okoli 100 ljubiteljev tovrstnih motorjev. Zadovoljstva ni skrival niti gospodar domačije Bojan Guček, ki je druščino pozdravil in tudi pogostil. Za mnoge udeležence je bila to posebna in ponosa vredna izkušnja, ki je ob pogovorih odstirala tudi številne nostalgične trenutke na čase, ko je imel glavno besedo »štirjak«. Za dobro voljo je skrbel Peter Frece, v vlogi motorista Anzeta, za glasbeno vzdušje pa družinski trio Frece. Na Kozjanski domačiji se bo dogajalo vse do nedelje, 27. avgusta, kjer bo letos cilj tradicionalnega Guzejevega pohoda. (Majda Rezec)

Created with Nokia Smart Cam

Sorodne novice

Dvanajsti Guzejev pohod po dobjanskih gričih

Majda Rezec

Niz desetih Kozjanskih tednov okronali z množičnim obiskom

Jure Godler

Jubilejna Angelska nedelja odstirala bogato zgodovino kmečkih običajev in obrti

Jure Godler

Mnoge poti so vodile na Kozjansko domačijo

Jure Godler

Za malico krompirjeve kumare in domač kruh

Jure Godler

Osmi Kozjanski teden v Dobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več