22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Devetošolci s predstavo do sredstev za končni izlet

Šentvid pri Planini, 23. april 2024 – Več desetletij že na Planini pri Sevnici živi tradicija šolskih gledaliških predstav, ki jih pripravljajo devetošolci. Ti z uprizoritvami zbirajo denar za končni izlet, s tem pa na bogat kulturen način bogatijo tudi krajevno sfero. Tudi letošnja generacija planinskih devetošolcev je zagrizla v produkcijo predstave, izbrali so nadvse prikladno dramsko predlogo – Kaj si počel na valeti, očka? Minuli četrtek so navdušili polno dvorano kulturnega doma v Šentvidu.

Zgodba pripoveduje o družini z dvema najstnikoma. Starša v skrbeh, da bo starejši sin na svoji valeti popival, preganjajo črne misli, pri čemer oče v spiralo skrbi ne brede tako kot mati. Družinski razgovori, predvsem jezikava hči, očeta pripeljejo do obujanja spominov na njegove dni ob koncu osnovne šole – v čas, ko se je sprl s svojim najboljšim prijateljem. Na hčerino prigovarjanje prijatelja, živečega na Bohorju, po več desetletjih znova obišče, z njim pa svoja otroka zaloti pri popivanju in kajenju po valeti. A le v sanjah. Po skoraj uri zabavnih dialogov, ki so, morda tudi ob lastnih izkušnjah z najstniki, nemalokrat nasmejali obiskovalce, nas dogajanje pripelje do grma, v katerem je zajec zapravljenega očetovega prijateljstva tičal dolga desetletja.

Tudi tokratni generaciji devetošolcev je pri ustvarjanju odrskega dela pomagala učiteljica Urška Tisel, ki se tudi sicer na OŠ Planina pri Sevnici ukvarja z režijo predstav. A si ne jemlje zaslug, pravi, da vse počno skupaj. V začetku šolskega leta so prebirali različna dramska besedila, učenci pa so se najbolj navdušili nad tematiko valete: “Precej je stvari, ki jih trenutno doživljajo sami, tudi zato jim vloge dobro pristajajo.” Četudi na odru ni celotna posadka bodočih srednješolcev, je vseh šestnajst pomagalo pri nastajanju predstave. Poleg žive igre so vanjo namreč umestili posnete prizore sanj, v katerih so nastopili tudi ostali učenci.

Komedijo so predpremierno izvedli tudi za učence planinske šole, Tislova pa izpostavlja, da dolga in zelo trdna tradicija predstav devetošolcev k sodelovanju vsako leto spodbudi tudi tiste učence, ki nastopanja niso vešči, ali pa se sicer v soju luči niti ne želijo pojavljati. In brez dvoma so nalogo oddelali z odliko. Polna dvorana šentviškega kulturnega doma je čuječe spremljala dogajanje in ga večkrat pospremila z gromkimi nasmehi. Poleg pohvalne igre mladih gledališčnikov lahko pohvalimo tudi odlično mero občutka za komičnost, vpeljavo nekaj lokalnih posebnosti in simpatičnost mestoma uporabljenega domačega govora. Učenci so destinacijo končnega izleta že izbrali – podali se bodo na Primorsko.

Sorodne novice

Obeležili 200 let šolstva na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Romana in Julijan zaključila gledališko karavano

Jure Godler

Dve osnovni šoli postali kulturni

Jure Godler

Zlatko za planinske osnovnošolce

Jure Godler

Planinčani zbrali največ odpadne električne opreme

Jure Godler

Lepotica odprla vrata

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več