11.5 C
Šentjur pri Celju
25/02/2020
sentjur.net

Dobri ljudje so dobra šola

Ponikva, 28. september 2019 – Vsako leto Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo vse slovensko srečanje katehetov, učiteljev, vzgojiteljev in staršev. Že nekaj let pa je v navadi, da so k Slomškovemu dnevu dodali tudi zaključek Slomškovega bralnega priznanja za odrasle.

Obiskovalci, so se tako zbrali na Slomškovi domačiji, kjer so po uvodnem pozdravu prisluhnili predavanju doktorja Janka Kosa z naslovom »Duhovnost v vzgojnem procesu.« Po predavanju je sledila slavnostna akademija s podelitvijo Slomškovih priznanj.

Najprej je zbrane nagovoril dr. Anton Šepetavc, ki je poznan kot ravnatelj I. gimnazije v Celju. »Šola ni le stavba, šola smo najprej in predvsem ljudje. Dobra šola smo dobri ljudje in dobri ljudje smo dobra šola. Šola mora biti lepo urejena, primerno stroga in zahtevna ter družinsko topla in prijazna, drugi dom – v pravem pomenu besede. Šola je vzgojno-izobraževalna ustanova, žal pa vemo, da je v današnjih časih predvsem samo izbraževalna, ne pa tudi vzgojna ustanova. Strinjam se z dr. Kosom, da je v šolah premalo glave, preveč je repa in vmes veliko zmede. Upam, da se bo kdaj na tem področju kaj popravilo, ključ do vsega pa je človek. Mi lahko pišemo, kar hočemo, ampak če ni nekoga, ki bo to udejanjil, se ne bo zgodilo.«

Hvala v imenu mam in babic

Prejemniki letošnjih priznanj so dr. Vinko Potočnik, ga. Martina Koman in ga. Janja Lajevec, ki je za svoje priznanje čisto po domače povedala: »Sprejemam to priznanje v imenu vseh mam in žena, ki tiho in nevidno delajo za naš narod. To je pomembna naloga, ki je vedno necenjena in nevidna a hkrati najvažnejša za naše otroke. In prav tukaj smo tudi babice poklicane, da delamo naprej, vse dokler delamo in hodimo. Še enkrat hvala v imenu vseh mam in babic, dodala bom pa samo še nekaj, zdaj smo na svetu ne le za mame, ampak zato, da molimo za naš narod, vnuke in vse naprej, ki nas potrebujejo.« Častno priznanje pa je dobil dr. Janko Kos.

V zadnjih letih pa se intenzivno dela tudi na projektu Slomškovo bralno priznanje za odrasle, zato so na Slomu ob Slomškovem dnevu podelili tudi ta priznanja za zveste bralce. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Nova Slovenija – krščanski demokrati na izletu v Ljubljani

Tjaša Ferlež

Božični koncert na Ponikvi: Skupaj so odvijali darila

Tjaša Ferlež

Otroci Slomškovega bralnega priznanja pekli medenjake

Jure Godler

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Jure Godler

Zaradi ljubezni je plačal davek

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Sloven’c Slovenca vabi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več