-4.5 C
Šentjur pri Celju
06/02/2023
sentjur.net

Dobrota, ki jo podarimo, se vedno vrne v naše srce

Šentjur, 5. 4. 2016 – Prireditev Naj prostovoljec/prostovoljka je osrednja prireditev tedna zdravega mesta in LAS za preprečevanje zasvojenosti z drogami v Občini Šentjur, ki letos poteka od 2. do 8. aprila. Organizatorja prireditve pa sta Občina Šentjur in Mladinski center Šentjur. Vsakoletna prireditev prostovoljec leta je dokaz, da so v naši občini ljudje, ki delujejo prostovoljno, ki s svojim delom brezpogojno polepšajo življenja mnogih soljudi. Prva priznanja in pohvale za prostovoljstvo pa so podelili leta 2006, v tem času pa so nagradili že skoraj 200 prostovoljcev. Lansko leto je naziv Naj prostovoljka leta, ki deluje z otroki in mladino, prejela Irena Zevnik, ki pa je bila tudi osrednja govornica letošnje prireditve. Redkim poslušalcem v IKC Šentjur pa je namenila kar nekaj dobrih misli.

“Današnji čas je čas človeka, ki si upa biti drugačen, ki si upa biti dober,” je uvodoma povedala Zevnikova. Poudarila je, da vsi poznamo, kaj je sočutje, solidarnost in prostovoljnost. Marsikomu so te vrednote tuje in na tem mestu se po njenih besedah začne prostovoljnost. “Spoznanje, da v tem materialističnem svetu poznamo tudi lepe, plemenite in dobre stvari, nas osrečuje in daje življenju smisel, “ je še dodala. Priznanja prostovoljcem sta podelila župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci in Albina Karmuzel. Priznanja so podelili v različnih kategorijah. Prostovoljec do 18 let, prostovoljec od 19 do 30 let, prostovoljec od 31 let ter prostovoljec od 31 let, ki dela z otroki in mladino. Za kulturno popestritev je poskrbel Pihalni orkester učencev Glasbene šole Šentjur, pod vodstvom Matjaža Vodiška, zapeli pa so tudi člani skupine Jesensko cvetje.

Nagrajenci:

Miha Šekoranja (naj prostovoljec do 18 let)

Miha že več let nesebično pomaga sošolcem, ki potrebujejo dodatno motivacijo pri učenju, razlago pri delu, imajo slabši učni uspeh in potrebujejo oporo prijatelja. V razredu prepozna težave in pomaga pri njihovih rešitvah. Še posebej velja omeniti njegovo pomoč in delo s sošolcem z odločbo, ki ga z veseljem opravlja že od 1. razreda, kar pripomore k dobremu vzdušju in splošni pozitivni razredni klimi. »Tudi Miha je poseben fant. Njegova posebnost je močan čut za sočloveka, izražen neobičajno izrazito za otroka, in socialna zrelost,« je zapisala Mihova mamica.

Denis Kukovič (naj prostovoljec od 19 do 30 let)

Denis je v gasilske vrste pristopil kot 7-letni pionir. Skozi proces izobraževanja je postal izprašani gasilec, kar je nadgradil s činom višji gasilec. Z namenom pripravljenosti na raznoliko delo v gasilski organizaciji je opravil specializacijo za reševalca na vodi, reševalca ob nesrečah z nevarnimi snovmi, uporabnika izolirnega dihalnega aparata, za gašenje notranjih požarov, tehničnega reševalca, mentorja mladine, informatika, uporabnika radijskih postaj in praporščaka. Z zagnanostjo do dela mu je bila zaupana funkcija referenta za delo z mladimi, kot mentor mladini pa se čuti odgovornega, da mlade nagovarja k temu, da svoj prosti čas preživijo zdravo, aktivno ter da se naučijo sodelovati in pomagati.

Anica Čede (naj prostovoljka od 31 let, ki dela z otroki in mladino)

Upokojena učiteljica Anica Čede je z dušo in srcem še vedno predana gledališkemu delu in ustvarjanju z otroki. Že v času službovanja na Osnovni šoli Dramlje je veliko ur svojega prostega časa namenila otrokom in dramskemu ustvarjanju z njimi. Po upokojitvi v začetku leta 2014 je zaradi svoje notranje želje in ljubezni do otrok ter gledališča usmerila še več energije v ustvarjanje gledaliških predstav. Z velikim žarom svojo ljubezen do gledališča prenaša na otroke in z njimi ustvarja čudovite otroške predstave, s katerimi gostuje v ožji in širši okolici. Anica prostovoljno vodi in izvaja gledališko dejavnost na OŠ Dramlje. Tako je v letu 2016 pripravila in režirala otroško zgodbo o vsem znanem Ostržku. S predstavo so razveselili predšolske in šolske otroke in se udeležili regijskega srečanja gledaliških skupin, konec jeseni pa že začeli s pripravami na novo predstavo Cesarjeva nova oblačila, ki je premiero doživela konec decembra 2016. Anica je s svojim prostovoljnim delom in kulturnim ustvarjanjem veliko pripomogla k temu, da je Osnovna šola Dramlje ponovno pridobila naziv kulturna šola.

Gabrijela Križnik (naj prostovoljka od 31 let)

Gabrijela vzorno in kontinuirano dela v svojem bivalnem okolju. Že 9 let je odgovorna je za vodenje Krajevne organizacije Rdečega križa Loka pri Žusmu. S  tem se povezuje z lokalno samoupravo, društvi v kraju in krajani. Organizira in pomaga pri izvajanju humanitarnih akcij, kot sta krvodajalska akcija in srečanje starejših občanov nad 70 let, skupaj s poverjeniki obiskuje starejše, bolne, onemogle in jubilante, obvešča in pomaga pri delitvi prehrambnih in higienskih paketov pomoči potrebnim. Gabrijela je vsestranska oseba, ki pa v svojem kraju uživa ugled in spoštovanje.

Jožica Pavlina Vouk (naj prostovoljka od 31 let)

Kot motiv prijave prostovoljca na razpis je Kulturno društvo ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur navedlo, da je to zahvala ob življenjskem jubileju za prostovoljno delo v različnih dejavnostih – kulturni, turistični in hortikulturni. Jožica Pavlina je častna članica Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Kar 14 let je bila predsednica tega zbora, po njeni zaslugi pa so se začele prijateljske vezi med omenjenim zborom in ženskim zborom Jirkov iz Češke, sodelovanje pa traja že več kot 20 let. Od ustanovitve je članica in sedaj tudi predsednica ljudskih pevcev Jesensko cvetje Šentjur. V obeh skupinah vseskozi aktivno deluje, številne proste ure je posvetila organizacijskim aktivnostim, številni nastopi ali organizirani koncerti pa so minili v znamenju njenih čudovitih cvetličnih aranžmajev, ki jih še vedno pripravlja s srcem in neizmernim veseljem in znanjem o cvetju. Ljudski pevci Jesensko cvetje so lani prejeli zlato priznanje na državnem nivoju, k čemer je z organizacijo, motivacijo mentorja in organizacijo številnih nastopov, na katerih sta se utrjevali sigurnost in kvaliteta javnega nastopanja, prav gotovo pripomogla Jožica.

Projektna skupina za izdelavo knjige Blagovna (ekipa prostovoljcev od 31 let)

Delovna skupina za izdelavo knjige Blagovna se je več let trudila, da bi izdelala delo, ki je danes poznano pod imenom Blagovna. Knjiga je bila izdana v začetku leta 2016, mirno pa lahko rečemo, da število prostovoljnih ur presega številko 1000. Knjiga Blagovna je izdelana s stilom, ki je značilen za krajevno skupnost. Na Krajevni skupnosti Blagovna si ne znajo predstavljati, kako bi izšla, če bi bilo treba plačati avtorje, zato menijo, da si le-ti zaslužijo priznanje Občine Šentjur za njihovo delo. Ti pridni avtorji Blagovne pa so: Jože Rataj, dr. Viktor Majdič in Zinka Drešček.

Pohvale so prejeli še:

Neja Žogan (OŠ Blaža Kocena Ponikva), Veronika Kolar (Društvo podeželske mladine Šentjur), skupina prostovoljk projekta Starejši za starejše za boljšo kakovost življenja (Društvo upokojencev Šentjur), Vida Žerjav in Sonja Mastnak (Dom starejših Šentjur), Mirjana Aužner in Tatjana Lesnika (Občinska zveza prijateljev mladine Šentjur). (Jure Godler)

Sorodne novice

Stoletnica PGD Ponikva s številnimi priznanji

Tjaša Ferlež

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Podelili priznanja našim športnikom in prostovoljcem

Jure Godler

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več