31/05/2020
sentjur.net

Erasmusovi Drameljčani odpotovali v Bolgarijo

Dramlje, 26. 5. 2016 – Na OŠ Dramlje so se z letošnjim šolskim letom pridružili programu Erasmus+ in skupaj s partnerskimi šolami iz Španije, ki je glavna koordinatorica projekta, Turčije in Bolgarije ustvarjajo projekt GOAL (Growing Outdoor Agroturism Learning). Glavna naloga omenjenega projekta, ki traja 2 leti, je spoznavanje ruralnega okolja v vseh sodelujočih državah, s čimer želijo učence navdušiti nad poklici v primanem sektorju. V ta namen so v mesecu marcu prvo mobilnost pripravili prav v Dramljah in svojim gostom iz Španije, Turčije in Bolgarije predstavili podeželsko okolje in pristno kmečko življenje na Slovenskem.

V mesecu maju pa je vznemirjenje na šoli v Dramljah zopet naraslo, saj je 5 učencev pod mentorstvom učitelja Mitje Logarja, ki je koordinator projekta na šoli, in učiteljice Andreje Črešnar, odpotovalo na drugo mobilnost v Bolgarijo. Med 20.5. in 26.5. so se tako v bolgarskem Dobrichu ponovno srečali učenci iz Olivenze (Španija), Istanbula (Turčija), Stefanovega (Bolgarija) in Dramelj (Slovenija). Njihova glavna naloga je bila predstavitev tradicionalnih kmečkih iger iz svojega okolja, ki so se jih igrali že njihovi dedki in babice.

Poleg tega so si tam ogledali še pridelavo medu, prikaz pranja perila v preteklosti s pomočjo modela vodnega mlina, degustirali so domač jogurt in njihovo tradicionalno jed iz sira in skute, banico, sprehajali so se ob obali Črnega morja, v Balchiku vstopili v čudovit svet botaničnega vrta in na polotoku Kaliakra občudovali trdnjavo na visokem klifu. Obiskali so tudi partnersko šolo v Stefanovem, kjer so jim postregli tradicionalne bolgarske jedi, v bližnji pekarni so se preizkusili v peki lokalnega pekovskega peciva, na veliki kmetiji pa spoznali njihov način kmetovanja. Zadnja dva dni so sodelovali na paradi ob prazniku slovanskega jezika in kujlture, se vrnili v preteklost ob obisku gradu Euxinograd v Varni, za konec pa so si ogledali še predstavo z delfini.

Sedemčlanska ekipa iz Dramelj se je s popotovanja po Bolgariji sicer vrnila utrujena, saj je bila pot dolga in naporna, vendar so vsi enotnega mnenja, da je bila to nepozabna izkušnja. Uresničili so zastavljene cilje, spoznali so nove kraje, novo kulturo in običaje, predvsem pa navezali stike z novimi prijatelji. Morda se bodo z njimi srečali na tretji mobilnosti v Istanbulu v mesecu novembru. (A. Č.)

Sorodne novice

Gostom iz projekta pripravili številna presenečenja

Jure Godler

Erasmus + “Spregovorimo o tleh”

Jure Godler

Osnovna šola Dobje na Danskem

ViP

Z Emo Pipifilipi zaključujejo evropski projekt

Jure Godler

Šola z dobrodelnim koncertom do novega klavirja

Jure Godler

Gostje Erasmusa+ v Dramljah

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več