21.7 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Evropski duh med tremi pobratenimi občinami še zmeraj živ

Prava prijateljstva in iskreno sodelovanje politična nesoglasja ne morejo skaliti, dokazuje tudi letošnje tradicionalno srečanje treh pobratenih občin – Neu Anspach, Saint Florent sur Cher in Šentjur. V začetku najlepšega meseca, maja, so slovenske in francoske goste toplo sprejeli v nemškem Neu-Anspachu.

Srečanje občanov vseh treh občin, ki čvrsto negujejo svoje mednarodno prijateljstvo že vrsto let, ne bi moglo biti bolj srčno in evropsko navdihujoče. Ponovno so se namreč videli dobri prijatelji, ki se redno obiskujejo vsako leto, ter v praksi dokazujejo, kako naj bi živela evropska ideja v svoji idealni različici – krepiti vezi, jemati navdih, se učiti in se bogatiti iz različnosti kultur ter pokrajin, ki imajo toliko ponuditi. V tem duhu že nekaj let navezujejo sodelovanje tudi mladi treh narodov, občin, odraščajoči v Evropski uniji, v želji, da se prijateljstvo ter sodelovanje ohranita. Z naše strani za ta projekt skrbi Mladinski center Šentjur, letos je v Neu-Anspach popeljal 12 osnovnošolcev iz OŠ Blaža Kocena Ponikva in OŠ Hruševec Šentjur.

Avtobus z 42 udeleženci mednarodnega srečanja iz Občine Šentjur je v Neu Anspach pripeljal v četrtek, 5. maja, nato pa so za presenečenja in nova doživetja ter program skrbeli nemški gostitelji. Šentjurski gostje, ki tudi sami enkrat v treh letih odprejo vrata svojih domov, so se nastanili v domovih pri svojih prijateljih, pred tem so se vsi udeleženci zbrali na ekumenskem srečanju v cerkvi St. Marien, ki sta ga vodila katoliški duhovnik in evangeličanska duhovnica. Naslednjega dne je sledil izlet v staro zdraviliško mesto Bad Nauheim in v keltski muzej v Glaubergu. Dobra priložnost za primerjavo ponudbe našega in nemškega zdraviliškega turizma ter spoznavanje dediščine Keltov, ki so močne sledove pustili tudi v naših krajih, med drugim lahko to vidimo celo pred domačim pragom, na Rifniku!

Zadnji dan srečanja je bila odigrana prijateljska tekma v košarki med priložnostno ekipo iz Šentjurja ter mladinsko ekipo Neu-Anspacha. Še pred tem je bila v soboto, 7. maja, že v dopoldanskih urah slavnostna akademija, na kateri je v imenu župana Občine Šentjur mag. Marka Diacija zbrane nagovoril direktor občinske uprave Jože Palčnik. Med drugim je razmišljal o številnih aktualnih vprašanjih, ki kritično načenjajo enotnost Evropske unije, a hkrati udeležence preko govornika pozval: »Dolžni smo, da tudi svojim zanamcem ohranimo Evropo kot trdnjavo strpnosti, medkulturnega dialoga, mednacionalnega sodelovanja, priložnosti in perspektive. Evropo, v kateri je lepo živeti. Nihče nam je ne bo podaril, zgraditi si jo bomo morali sami. Zato vas pozivam – neutrudno širimo idejo Evrope, kakršno si želimo.« Ideja Evrope je še kako živela na tej slovesnosti, ob prisotnosti Magdalene Tovornik, nekdanje predsednice RS v Franciji in pobudnice sodelovanja med občinama Šentjur in Saint Florent cur Cher (nemška občina se je priključila kasneje), ki je tokrat potovala s Šentjurčani, so bile razdeljene tudi spominske plakete najzaslužnejšim za minulih 10 let povezovanja. Za udarni zaključek pa so poskrbeli mladi, vseh 48 iz treh držav, treh občin, ki so pokazali, kaj so se naučili na delavnicah. Sobotni večer letošnjega mednarodnega srečanja je tako izzvenel  ob mladostnih ritmih glasbe, plesa in petja, ter kar prehitrega slovesa, ki ga je požlahtnilo povabilo v Saint Florent sur Cher naslednje leto. (vir: Občina Šentjur, foto: Robert Gajšek)

Sorodne novice

Jožetu Palčniku nagrada košarkarske zveze

ViP

“Kapljice” v samem vrhu svetovne fotografije

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Ponikva nekoč in danes

Tjaša Ferlež

V izdelavi nov Dolgoročni razvojni program Občine Šentjur

ViP

Gostili mlade iz Neu-Anspacha in Saint Florent sur Chera

Jure Godler

Ponovno gostili pobratene občine

Urska
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več