14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Evropski teden mobilnosti – Dan za kolo

Šentjur, 16. 9. 2023 – Občina Šentjur se tudi v letu 2023 priključuje Evropskemu tednu mobilnosti z namenom povezati vse generacije in prebivalce našega mesta v viziji trajnostne mobilnosti, gibanja in alternativnih načinov potovanja. Letošnja tema “Varčnih poti” temelji na ugotovitvi, da slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Kot kažejo statistike, je za stroške prevozov še leta 2000 slovensko gospodinjstvo v povprečju namenilo 16 % proračuna.

Strošek prevoza raste

Do leta 2015 se je ta odstotek povečal na 18,5 %, leta 2018 (najnovejši podatek) pa je narasel že na slabo petino proračuna gospodinjstva (19,6 %). Zanimivo je, da se je medtem odstotek sredstev, ki ga v povprečju namenimo hrani, zmanjšal,  Zato Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

V soboto, 16. septembra so v ta namen člani Športno umetniškega društva Rifnik (ŠUDR) pripravili športni dogodek za vse generacije. Kolesarjenje je potekalo od Igrišča v Novi vasi do Ramne plaže na Slivniškem jezeru. Dogodka se je udeležilo lepo število udeležencev, lahko bi rekli da so bile prisotne vse generacije od tistih najmlajših pa vse do tistih mladih po srcu, ki si ne bojijo izzivov ne glede na njihova leta. Dogodek je minil v prijetnem, sproščenem in predvsem športnem vzdušju. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

V teku na Rifnik dosežen nov uradni rekord

Jure Godler

S kolesom ali peš je trajnostna mobilnost

Jure Godler

Keltska vas s keltsko ministrico in županom

Jure Godler

Na najdaljši dan leta jutro čakali na Rifniku

Jure Godler

Na drugem teku na Rifnik postavili uradni hitrostni mejnik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več