2.4 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Gorenjci čudovito zapeli Josipovo pesem

Šentjur, 1. 7. 2021 – Kvartet Vintgar je petorica pevcev, ki prihajajo iz Gorenjske, imajo pa tudi nekaj povezav s Šentjurjem. Njihov umetniški vodja Luka Černe vodi tudi Vokalno skupino Jakobčani in velikokrat pomaga tudi svoji ženi Valentini pri vodenju MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur. Na dan državnosti so stkali še eno vez s Šentjurjem. Posneli so videospot ene najbolj prepoznavnih zborovskih skladb Josipa Ipavca – Imel sem ljubi dve – in se tako poklonili šentjurskemu glasbeniku. Letos praznujemo tudi 100-letnico Josipove smrti.

“V Šentjurju in okolici se v pevskih krogih velikokrat in s ponosom omenja Ipavce. Šentjurski pevci z velikim zanosom in ponosom prepevajo njihove pesmi in tako prepletajo lokalni in predvsem domovinski čut,” nam je zaupal Luka Černe. “Zato sem v poklon Josipu Ipavcu izbral to pesem in predlagal kvintetu Vintgar, da jo glede na svojo sporočilnost javno objavimo prav na dan državnosti, 30. obletnico rojstva samostojne Slovenije,” je še dodal umetniški vodja, ki bo kmalu postal polnopravni Šentjurčan, saj se z družino seli v naše kraje.

‘Imel sem ljubi dve’ bo ena izmed posebno izbranih skladb, ki bodo na CD plošči, ki jo s kvintetom pripravljajo. Luč sveta bo zagledala v letošnjem letu. Vintgarovci si za promocijski koncert želijo zapeti ravno pri nas. Zagotovo bodo posegli še po kakšni skladbi šentjurske glasbene dediščine. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurčanka osvojila japonska srca s skladbo Grom

Jure Godler

Demm z novo skladbo Za tebe v torek ne obstajam

Jure Godler

Josip Ipavec tudi na poštni znamki

Jure Godler

Predstavili zborovsko ustvarjanje Josipa Ipavca

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več