14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Gostili mlade iz Neu-Anspacha in Saint Florent sur Chera

Šentjur, 21. maj 2018 – Letošnjo, že 10. mladinsko izmenjavo, je Mladinski center Šentjur, organizacijska enota Razvojne agencije Kozjansko, organiziral v sodelovanju z OŠ Slivnica pri Celju. Temi letošnje izmenjave sta bili sprejemanje raznolikosti (drugačnosti) in medkulturni dialog. 48 mladih, po 12 iz pobratenih občin Neu-Anspach iz Nemčije in Saint Florent sur Cher iz Francije ter 24 iz občine Šentjur (krajevne skupnosti Gorica pri Slivnici, Prevorje, Loka pri Žusmu in Ponikva), je teden dni, od 6. do 13. maja, tkalo medsebojne prijateljske vezi, premagovalo kulturne in druge raznolikosti ter iskalo skupne vrednote in interese. Mladi iz Nemčije in Francije so bivali pri gostiteljskih družinah ter še bolje spoznali slovenske navade, kulturo, prehrano in način življenja.

Osrednji temi letošnje izmenjave, ki jo je financirala Evropska komisija iz programa Erasmus+ Mladi v akciji, sta bili povezovanje različnih vrednot in kultur ter sprejemanje raznolikosti, drugačnosti. Mladi so teden dni spoznavali različne kulture, poleg slovenske, francoske in nemške še druge kulture, ki so prisotne v Sloveniji ter vadili sporazumevanje v tujih jezikih.

Mladinski center Šentjur je v Gorico pri Slivnici povabil Slovensko filantropijo, ki med drugim pomaga beguncem in imigrantom pri aktivni uporabi slovenskega jezika, pri spoznavanju vrednot in načina življenja državljanov Slovenije in pri njihovem vključevanju v slovensko družbo. Mladi so na delavnicah izvedeli, zakaj se ljudje odločajo za beg iz lastnih držav, kakšna je njihova pot v Evropo in s kakšnimi kulturnimi šoki se begunci in imigranti soočajo, ko prispejo v Evropo, v državo, v kateri zaprosijo za azil.

Poleg delavnic in druženja so udeleženci mladinske izmenjave obiskali Celje in Ljubljano. Mladi iz Nemčije in Francije so s pomočjo svojih mentoric za učence osnovne šole Slivnica pri Celju pripravili delavnice francoščine in nemščine za začetnike.

Najpomembnejši del mladinske izmenjave je bil mednarodni in za javnost odprt dogodek »Vidi, začuti, sliši, zavonjaj in okusi razlike ter jih sprejmi«. Dogodek, ki so ga udeleženci mladinske izmenjave pripravljali konec tedna, je potekal v soboto, 12. maja, dopoldne v Kulturno-gasilskem domu Gorica pri Slivnici. Za kulinarično pestrost so poskrbeli migranti in begunci, ki so vključeni v programe Slovenske filantropije. Ti so pripravili degustacijo različnih jedi, obiskovalci so lahko poskusili jedi iz Eritreje, Sirije, Irana, Iraka in Afganistana ter pili sirsko kavo in čaj. Udeleženci mladinske izmenjave in obiskovalci so lahko od gostov izvedeli, zakaj so zapustili svoje države, kako so potovali v Evropo, kaj so počeli prej in kakšni so njihovi načrti za prihodnost. Udeleženci izmenjave so na dogodku skrbeli tudi za animacijo najmlajših, pekli palačinke in vaflje, skrbeli za stojnice ter za veselo in pozitivno vzdušje.

Mladinska izmenjava se je zaključila z delavnico, na kateri so mladi razmišljali, kako lahko sami prispevajo k preprečevanju medvrstniškega nasilja ali kako lahko olajšajo vključevanje novim sošolcem v šolske skupnosti. (MCŠ)

Sorodne novice

Prejeli smo: Vikendi za dijake na MCŠ

Jure Godler

Srečali so se predstavniki mladinskih društev iz občine Šentjur

Jure Godler

Ponovno gostili pobratene občine

Urska

Malgajevci znova vedeli največ o občini

Jure Godler

V štirih mesecih 5 članov Ključa dobilo zaposlitev

Jure Godler

Uspešno zaključili projekt socialnega podjetništva za mlade

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več