25.4 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Ponovno gostili pobratene občine

Šentjur, 13. maj 2018 – Občina Šentjur je že 12 let pobratena z občinama Saint Florent sur Cher in Neu-Anspach. Ta povezava je nastala na pobudo Magdalene Tovornik iz slovenskega veleposlaništva v Parizu, ki je predlagala, da se obstoječi francosko-nemški povezavi priključi še Slovenja s Šentjurjem. Vsako leto srečanje gosti ena od partnerskih občin. Letošnje leto so srečanje gostili Šentjurčani. Na vrtu Ipavčeve hiše sta delegacijo sprejela predsednik Komisije za mednarodno sodelovanje Občine Šentjur Robert Gajšek in župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Izpostavil je temeljno pravico, da moramo živeti v zdravem in naravnem okolju, ki pa je na robu vzdržnosti, zavedati pa bi se morali tudi tega, da bodo v ta košček sveta prihajali tudi milijoni iz opustošenih delov planeta. Zbrane sta pozdravila še francoska predstavnica Mirelle Boucher in nemška predstavnica društva za mednarodno sodelovanje Helga Feller. Zapeli pa so tudi pevke in pevci MePZ Sv. Jakob.

Drugi dan srečanja so odpeljali goste na ogled slovenske prestolnice, kjer so si ogledali mesto in grad. Po poti nazaj v Šentjur so se ustavili tudi na žalski fontani piv, kjer so poslušali predavanje s predstavitvijo hmeljarstva in pivovarstva. V soboto so se udeležili proslave ob svetovnem dnevu čebel, kjer so ob čebelnjaku v Šentjurju posadili jablano, ki je bilo tudi njihovo darilo. V KD Gorica pri Slivnici so si ogledali stojnice, kjer so prikazovali navade in običaje tujih narodov, ki živijo v Sloveniji. Zvečer so jim v telovadnici OŠ Hruševec Šentjur pripravili še zaključno srečanje, kjer so spregovorili predsedniki komisij ter zaplesali ob zvokih Ansambla Lunca. Zjutraj pa so se odpravili proti domu. (Jure Godler; foto: Robert Gajšek)

Sorodne novice

Prijateljstvo Šentjurja in Neu Anspacha v luči obletnice diplomatskih stikov med državama

ViP

OŠ Hruševec Šentjur prejela »priznanje digitalna šola«

Jure Godler

“Kapljice” v samem vrhu svetovne fotografije

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Ponikva nekoč in danes

Tjaša Ferlež

Gostili mlade iz Neu-Anspacha in Saint Florent sur Chera

Jure Godler

Na Astronomski noči merili čas

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več