0.9 C
Šentjur pri Celju
24/01/2021
sentjur.net

Gostišče Bohorč neupravičeno na seznamu “umazanih”?

Šentjur, 13. 10. 2020 – Inšpektorji Urada za hrano Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v prvih devetih mesecih letošnjega leta pregledali nekaj več kot 750 gostinjskih obratov. Portal 24ur, ki naj bi od zgoraj omenjenega urada prejel seznam gostinjskih obratov – teh je bilo 31 – poroča, da so jih začasno zaprli. Na seznamu pa je bilo tudi šentjursko podjetje Gostišče Bohorč, ki ga vodi samostojni podjetnik Marjan Bohorč. Ta je ravno decembra lani in v kasnejšem času korone odprl prenovljen lokal. Novica o zaprtju priljubljene gostilne je završala med Šentjurčani. Vendar nič od tega ni res!

Marjan Bohorč zgrožen

V prispevku, ki ga je portal objavil, naj bi bili najpogostejši vzroki zaprtja obratov – higienski. Pomanjkljiva higiena kuhinje, umazane delovne površine, delovni pripomočki, umazanija na štedilniku, pod pulti, insekti v okolici hrane, umazani skladiščni prostori, zamrznjena hrana brez sledljivosti, nepopolna ali neustrezna dokumantacija lastnih kontrol …

Zato naj bi inšpektorji zaprli med obrati tudi Gostišče Bohorč in Gostišče Bohorč razdeljevalnico Alpos. Marjan Bohorč nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da inšpektorjev pri njem ni bilo. Marca 2020 je sicer zaradi neprijavljene razdeljevalnice hrane – v Alpos Metalurgiji, kamor vozi malice za zaposlene, prejel kazen, ki jo je poravnal, in nepravilnosti – prijavo razdeljevalnice – tudi uredil. Takrat inšpektor ni stopil v gostinski obrat – v prvem valu korona krize je bil obrat zaprt in je zapisnik napisal kar v službenem avtomobilu.

Marjan Bohoč zagotavlja, da je v Gostišču Bohorč vse čisto in njihova hrana je okusna. Upravičeno pa se sprašuje, kako se je znašel na seznamu gostinskih obratov, ki so jih “delno ali v celoti” zaprli. “Na obisku se nam v zadnjih dneh zelo pozna, saj smo postregli kar nekaj malic manj kot v primerjalnem obdobju prejšnega tedna,” nam je zaupal. “Stopil sem v stik z odvetniško družbo, da nas nemudoma umaknejo s tega seznama, saj nam neupravičeno povzroča veliko škodo,” je še povedal Bohorč. Na portalu, ki je objavil prispevek, pa so ga usmerili na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo raslin, ki jim je sporni seznam tudi izročil. Od urada pa odvetniška služba še ni prejela odgovora, zakaj je na seznamu tudi šentjurski gostinec, niti, kdaj in kako je bil inšpekcijski pregled opravljen.

Odziv tudi na socialnem omrežju

“Mnogi nas danes kličete, ali je res? NI RES! Članek, ki so ga objavili na spletnem portalu 24ur.com, je popolna laž, je neresničen in za nas žaljiv ter zavajajoč. Nobenega inšpekcijskega nadzora nismo imeli. Sploh težko verjamemo, da lahko nekdo brez dokazov in preverjenih dejstev očrni naše ime, katerega negujemo že 135 let. V teh letih smo se naučili, da je higiena hrane in prostorov eden pomembnejših dejavnikov za zadovoljne goste in varno izvajanje gostinske dejavnosti. Lani smo s širitvijo gostišča po najnovejših standardih prenovili tudi kuhinjo in higiena je pri nas na zelo visokem nivoju, hrana pa dobra in okusna. Tisti, ki so naši redni gostje, to dobro vedo,” so zapisali na Facebooku.

Na odlično malico in petkov odojek

Gostinec še vedno vabi v prenovljene prostore vse, ki uživajo v odlično in skrbno pripravljenih malicah in kosilih, ter obljublja, da obrata zagotovo ne bo zaprl, razen v primeru, če bo ukrep Vlade RS za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19 zaprl vse gostinske obrate v Sloveniji.

Uprava odgovarja na naše novinarsko vprašanje

Na seznamu obratov je bil tudi naveden obrat “Gostišče Bohorč” in “Gostišče Bohorč razdeljevalnica Alpos”.

Dne 18. 3. 2020 izveden skupni inšpekcijski nadzor UVHVVR in drugega inšpekcijskega organa v Gostišču Bohorč, Dušana Kvedra 44, Šentjur. Inšpektor UVHVVR je na podlagi ugotovitev izdal ureditveno odločbo za dejavnosti, ki jih je v času pregleda izvajal nosilec živilske dejavnosti. Iz obrazložitve odločbe izhaja, da v razdeljevalnih kuhinjah ni notranjih kontrol po principu HACCP, vključno s spremljajočim higienskim programom. Odredil je vzpostavitev le-tega, ter da mora nosilec živilske dejavnosti takoj pričeti z izpolnjevanjem vseh aktivnosti, vezanih na varno ravnanje z živili. Pri pregledu je bilo ugotovljeno tudi, da še ni bilo registrirano prevozno sredstvo za razvoz pripravljenih živil. Ugotovil je tudi, da je isti nosilec dejavnosti vršil proizvodnjo in promet z živili tudi na drugih lokacijah (razdeljevalna kuhinja Koval in Alpos). Od tega pri UVHVVR ni bila kot živilski obrat registrirana razdeljevalna kuhinja Alpos, zato je inšpektor v tem obratu prepovedal promet z živili.

Isti dan je z ustno odločbo na zapisnik drug inšpekcijski organ iz svoje pristojnosti izrekel prepoved neposredne ponudbe oziroma prodaje blaga in storitev potrošnikom v RS  zavezancu s.p. Bohorč Marjan, Ulica Dušana Kvedra 44, Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Koledar gole resnice v Šentjurju

Jure Godler

V Gostišču Bohorč so odprli vrata novega objekta

Jure Godler

Šentjur še daleč od turistične meke?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več