21.1 C
Šentjur pri Celju
07/07/2020
sentjur.net

Ipavčeva glasba je kulturni promotor občine

Šentjur, 28. 9. 2018 – Sto deset let po tem, ko so šentjursko zemljo tlačili naši rojaki, na katere smo lahko upravičeno ponosni – člani družine Ipavec -, so v avli IKC Šentjur organizatorji dogodkov sklicali novinarsko konferenco ob začetku Ipavčevih kulturnih dnevov 2018. Ipavčevi kulturni dnevi so v Občini Šentjur že kulturna stalnica, katerih pokrovitelj je Občina Šentjur. Tudi letos bodo različni organizatorji izvedli sedem prireditev, katerih skupna rdeča nit je glasba, ki so jo ustvarjali Gustav, Benjamin in sin oz. nečak Josip Ipavec. V sklopu prireditev bomo lahko slišali koncert študentov glasbe Musica Academica IV, ogledali si bomo prenovljeno razstavo o Ipavcih – Ipavci. Skladatelji in zdravniki, poslušali šentjursko operno divo Urško Arlič Gololičič in ostale priznane glasbenike, ocenjevali slikarske mojstrovine na Ipavčevi paleti, uživali v glasbenem večeru Divja roža in bršljan, poslušali zborovske pesmi ter zaključili s Pesmijo polno trpljenja – koncertom samospevov.

“Ipavčeva glasba je kulturni promotor Občine Šentjur preko naših meja. Pri nas v Šentjurju je glasba doma,” so zapisali organizatorji. Dogodke v sklopu Ipavčevih kulturnih dnevov so na novinarski konferenci predstavili župan mag. Marko Diaci, vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Šarlah Methans, direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman in direktorica šentjurske knjižnice Tatjana Oset. Ob obletnici smrti pa je Občina naročila tudi nov logotip pri grafičnem oblikovalcu Petru Arliču. “Največji poklon glasbenikom Ipavcem je v tem, da se izvaja njihova glasba, saj je po umetniški moči brezčasna.” Njihovo glasbo izvajajo največja imena slovenske glasbe na tujih odrih. Izdali so tudi novo zgoščenko Ipavčevih skladb, kjer so se združili sami priznani šentjurski in slovenski glasbeniki. Založba Bogataj je izdala tudi nove partiture za violino, violončelo in klavir skladbe Anina četvorka. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kratko, a sladko druženje članic društva kmetic

Tjaša Ferlež

V Šentjurju odmevalo vseslovensko petje

Jure Godler

Na pragu največje turistične prireditve pri nas

Jure Godler

Ipavci prepevali v župnijski cerkvi

Jure Godler

Ob mestnem ognjišču bo letos zelo veselo

Jure Godler

Jelka Godec: Verjamem, da bom izvoljena, ker bo zmagala SDS

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več