14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Jesen veje v aleji z Urško Arlič Goločičič

Šentjur, 3. 10. 2021 –  S prireditvijo Jesen veje v aleji se je začel nov sklop prireditev Ipavčevi kulturni dnevi, posvečeni našim rojakom Ipavcem – zdravnikom in glasbenikom, ki so sloves prepoznavnosti Šentjurja ponesli daleč onkraj meja. Namenjeni so predstavitvi opusa skladateljev Ipavcev. Letošnji Ipavčevi kulturni dnevi so posebni, saj so del bogatega dogajanja v letu, kjer praznujemo 100-letnico smrti enega od trojice velikih – Josipa Ipavca. Pomen njegovih del je prepoznala tudi Vlada RS, ki je letošnje leto razglasila za Leto Josipa Ipavca.

Josip Ipavec je za slovensko zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. Stopil je iz okvirja domačega in slovensko glasbo postavil ob bok evropski. Med njegovimi deli iztopa prvi slovenski balet Možiček in njegovo najobsežnejše delo opera Princesa Vrtoglavka. Glavnino Josipovega ustvarjanja predstavljajo samospevi, ki jih je na uvodni prireditvi zapela naša operna pevka in sopranistka Urška Arlič Gololičič.

Bogata zapuščina

Zbrane je uvodoma pozdravila direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset. Zahvalila se je občini, ki je podprla prireditve Josipovega leta in nastajanje nekaterih mnogih vsebin. Izpostavila je tudi vnuka Josipa Ipavca – Božidarja Ipavica, ki je dovolil vpogled v zgodovino njegovega starega očeta. Zapuščini Josipa pa sta se poklonila tudi NUK in RTV Slovenija. Prva s popisom njegovih del, druga pa s snemanjem dokumentarnega filma, ki ga bodo predpremierno predvajali v Šentjurju. Izšla je tudi knjiga Josip Ipavec – slovenski Mozart …

“Dejstvo je, da o Josipu Ipavcu vemo več, kot smo vedeli, odprla pa so se tudi nova vprašanja in želje. Med njimi tudi, da bi si ogledali opero Princeso Vrtoglavko,” je povedala Osetova. V uvodu Ipavčevih kulturnih dni je spregovoril tudi župan občine, mag. Marko Diaci. Zahvalil se je vsem, ki so pripravili ogromno prireditev skozi vse leto. “S tem smo ime rodbine Ipavec in naš glasbeni podstat predstavili precej preko meja naše občine. S tem smo promovirali tudi kraj, v katerem živimo in ustvarjamo,” je dodal župan.

Besedo samospevom

Besedo je prevzela glasba. Del bogatega opusa samospevov, ki ga je ustvaril Josip Ipavec, je predstavila naša vrhunska operna pevka Urška Arlič Gololičič. Pevka se je letos izkazala kot prava ambasadorka del Ipavcev, do katerih je vedno tudi kot domačinka imela spletene trdne glasbene vezi. Čeprav operna pevka še vedno sanira težave s pljuči, ki so posledica prebolelega Covida 19, je bil njen koncert še vedno odličen in je zbrano občinstvo več kot navdušila. Na klavirju jo je spremljal pianist in dirigent Marko Hribernik. Jesen veje v aleji je organizirala Knjižnica Šentjur, pokrovitelj vseh dogodkov IKD pa je Občina Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavčevi dnevi se začenjajo s koncertom Urške Arlič Gololičič

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

Prejeli smo: Pogovor z Urško Arlič Gololičič o glasbi Josipa Ipavca

Jure Godler

Gala večer posvečen dvema slovanskima romantikoma

Jure Godler

Pesem, polna hrepenenja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več