14.1 C
Šentjur pri Celju
24/10/2020
sentjur.net

Ipavke z uglednimi gosti proslavile prijateljstvo

Šentjur, 16. 4. 2016 – Prijateljska naveza med dvema zboroma – Ženskim pevskim zborom skladateljev Ipavcev Šentjur in Ženskim komornim zborom Jirkov iz Češke traja že dvajset let. V tem času so Ipike gostile prijateljice iz Češke kar petkrat. Zagotovo pa ni majhen finančni in organizacijski podvig gostiti nekaj čez dvajset pevk v Šentjurju in okolici. Gostiteljice so jim pipravile pester program. Nastanile so jih v Domu sv. Jožefa Celje, jim razkazale znamenitosti med drugim tudi razstavo Mesto pod mestom in druge. Zvečer pa sta oba zbora v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pripravila dodelan pevski večer, ki si ga je ogledala tudi eminentna gostja – češka veleposlanica v Sloveniji nj. eks. Vera Zemanova. Koncert pa si je ogledal tudi župan mesta Jirkov Redek Štejnar.

Ipavke, ki jih vodi zborovodja Mojca Volavšek, so koncert začele kar z pesmijo Gustava Ipavca Zvečer. S skladbo, Tabadap, pa so se poklonile tudi skladatelju Emilu Glavniku, ki si je koncert ogledal tudi v živo ter jo posvetile svojemu nekdanjemu zborovodji prof. Francu Klinarju, katerega 100 letnica rojstva je bila lansko leto. Za glasni intermezzo pa so poskrbela dekleta skupine Djembabe na tolkalih. Skupina je nastala leta 2009, vseh šest glasbenic pa je iz Maribora. Umetniški vodja je Tina Sovič. Šentjruskemu občinstvu pa so se predstavile tudi pevke Ženskega komornega zbora Jirkov, pod vodstvom Šarke Navarove.

Naslov koncerta “Pesem ne pozna meja” so pevke potrdile s tem, da so na koncu zapele skupaj in dokazale, da je pesem in notni zapis univerzalen, ne glede na razdaljo med domačimi kraji glasbenikov. Leta 1996 so se pevke iz Jirkova prvič pripeljale v Šentjur in od takrat so pevke ohranjale redne stike in se obiskovale. Pobudnici tega sodelovanja sta bili zborovodkinja Jožica Soko in Jožica Vouk. “Med pevkami so se vzpostavile prijateljske vezi,” je priznala predsednica Ipavk, Marija Rataj, skupna druženja pa kronajo z obiski različnih krajevnih znamenitosti in lepote obeh držav. Poslušalce pa je nagovorila tudi veleposlanica Vera Zemanova in župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. “Kdor poje, slabo ne misli, ima prijatelje, leta in meje pa pri tem niso ovira,” je dodal naš župan. Koncert pa so pevke končale s skupno pesmijo. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Jure Godler

Svetinov vrt ponovno zaživel

Jure Godler

Ta veseli dan kulture in Pop Art

Jure Godler

Zbori prepevali Ipavčeve skladbe

Jure Godler

Naredili bodo skupno spletno stran za kulturna društva

Jure Godler

Kulturna društva zadovoljna z delom ZKD

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več