7.2 C
Šentjur pri Celju
20/01/2021
sentjur.net

S Konečke planine do Guzejevih pečin

Prevorje, 20. 6. 2020 – Člani Planinskega društva (PD) Prevorje so pred kratkim izvedli kar dva pohoda. 20. junija so obiskali Konečko planino na Golteh, pred nedavnim pa so raziskovali Langerjeve pečine, kjer naj bi se skrival in tudi bival zloglasni razbojnik Guzej.

Kot je povedal predsednik PD Prevorje Mirko Pajek, so se 20. junija podali proti Mozirju. Pri lovskem domu so pustili svoje jeklene konjičke in se napotili proti Konečki planini, na višino 1232 m. Tam so uživali v prečudovitem razgledu in pogledu na Velenjsko jezero, Šoštanjsko termoelektrarno, sv. Križ nad Belimi vodami, Smrekovc, Javorje itd. Sledil je spust na 1100 m, kjer so jih v lovski koči pričakali domačini. Sledilo je prijetno druženje in povratek proti domu.

V Guzejevih pečinah

Čez teden dni pa so se prevorski planinci odpeljali do Vodruža v Šentjurju, kjer sta jih pričakala vodiča Marjana in Vanč Hrovat. Krenil so na zanimivo krožno pot po dolini Kozarice, nato so se povzpeli skozi vas Ravne in se spustili nazaj čez potok do slapa. Od tam so se zopet povzpeli čez Langerjeve oz. Guzejeve pečine, ki skrivajo zgodbe iz Guzejevega življenja. V teh pečinah naj bi se namreč skrival Guzej in tudi občasno bival. Iz teh previsov in razpok naj bi se v tistih časih tudi kadilo, za kar domnevajo, da si je Guzej v skrivališčih pod pečinami tudi kuhal.

Pod temi vtisi so se pohodniki spustili v Šentrupert skozi vas Bezgovnice in se spustili nazaj do Kozarice na izhodišče. Za prijeten in gostoljuben zaključek dneva sta poskrbela Hrovatova. Kot so še povedali prevorski planinci, so Guzejeve pečine prvič obiskali, čeprav pot ni bila čisto lahka, bila pa je atraktivna in na trenutke drzna. Hvaležni so vodičema za vodenje, kajti pot je nemarkirana. (Majda Rezec, foto: Albina Pajek)

Sorodne novice

Gore brali virtualno

ViP

Dvanajsti Guzejev pohod po dobjanskih gričih

Majda Rezec

Izpred obloženih miz med bohorske slapove

Majda Rezec

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler

PD Slivnica pri Celju z novim vodstvom mladine

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več