27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Iz obzidja znova zadonele slovenske pesmi

Šentjur, 23. april 2022 – Vseslovensko petje s srci je dogodek, ki uspe povezati tiste najmlajše kot tiste starejše in obuja tradicijo. Zagotovo pa slovensko petje povezuje tudi Slovence med sabo in krepi nacionalno identitieto. Projekt je je nastal leta 2018 in so ga prvič organizirali 4. 6. 2018. Od takrat dalje pa se izvaja 23. aprila na jurjevo. Po naši tradiciji je zavetnik sveti Jurij na ta dan prinašal vejico v hišo za dobro letino. Zakaj potem ne bi prepevali vsak zase, drug za drugega prav na ta dan, ki nas  po naši tradiciji povezuje  z obiljem in srečo.

Ta vseslovenski projekt pa so prvič v Šentjurju izvedli pod okriljem Občine Šentjur, kjer so v občinski dvorani prepevali lepe slovenske pesmi. Žal pa je nadaljevanje te nove navade prekinila epidemija in zaprtje vsega življenja. Takrat je organizacijo za ta dogodek prevzelo Kulturno društvo A Vista in soorganizator Zveza kulturnih društev Šentjur. Slovensko glasbo so od takrat zavrteli kar iz obzidja šentjurske farne cerkve. To tradicijo pa nadaljujejo še danes. V soboto so po Šentjurju zadonele Ipavčeve, Slomškove, Orožnove in ostale slovenske pesmi. Začeli so z občinsko himno Domovini, med skladbami pa je bilo moč slišati prvič tudi Kekčevo pesem in Imel sem ljubi dve. Projekt finančno podpira Občina Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Znova zadonela glasba s cerkvenega obzidja

Jure Godler

V Šentjurju odmevalo vseslovensko petje

Jure Godler

Vseslovensko petje s srci

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več